Dit keer gaan we op de broodtour en vertellen we je hoe je van je oude broodresten een Italiaanse salade kunt maken, panzanella.
Ingrediënten voor 2 personen
1/2 baguette of 2 à 3 broodjes van de vorige dag
2 eetlepels olijfolie
1 à 2 teentjes knoflook
20 rijpe cherrytomaten of 4 à 5 trostomaten
1 grote rode ui
2 handjes basilicumblaadjes
Dressing
2 eetlepels rode of witte wijnazijn
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel bruine basterdsuiker
zout, peper
Bereiding
1. Snij het brood in blokjes en rooster het met de olijfolie goudbruin in een pan. Pers de knoflook in de pan als het brood al begint te kleuren en rooster deze kort mee.
2. Snij de tomaten in kleine stukjes en snipper de ui fijn. Leg een paar blaadjes basilicum klaar voor de garnering, de rest kun je met een keukenschaar in reepjes knippen.
3. Meng alle ingrediënten in een schaal door de salade.
4. De ingrediënten voor de dressing in een schroefpot goed door elkaar shaken of mengen in een schaaltje. Met peper en zout op smaak brengen, over de salade gieten, even laten intrekken en vervolgens de salade garneren met de opzij gelegde basilicumblaadjes.
Tips
Probeer voor de dressing eens een goede rode wijnazijn. De smaak daarvan gaat heel goed samen met die van de rode ui en het aroma van het geroosterde brood.
Gooi oud brood niet meer weg. Deze salade is bij uitstek geschikt voor de verwerking van oud brood en andere etensrestanten. Hij smaakt heel goed met feta of mozzarella. Met olijven en gedroogde tomaten wordt de smaak wat bitterder.
Je roostert het brood op een middelhoog vuur. Let op dat de knoflook niet verbrandt.
Bron: MPS