Dit keer geven we je het recept van drie warme gerechten: een steak van de grill, paella en Boston baked beans.
1. Een sappige steak van de grill
Voor een malse steak kun je denken aan een mooi stuk rosbief of entrecote (rib eye), met het bijbehorende vetrandje of op een oog lijkend stukje vet. Wie het nog malser wil, neemt filet. Iedere steak moet ten minste drie centimeter dik zijn.
Bereiding
1. Neem het vlees ongeveer een halfuur voor je gaat grillen uit de koelkast
2. Verwarm de grill voor op de hoogste stand
3. Tijdens het opwarmen leg je de bijgerechten (de aardappels en de maiskolf) er al kort op. Let op, want mais kan snel aanbranden.
4. Een stalen grill heeft ten minste 15 minuten nodig om goed op temperatuur te komen
5. Kwast de steak aan beide zijden licht in met olie en bestrooi het vlees flink met grof zout
6. Peper strooi je er pas na het grillen op. Leg de steak op het rooster en doe de deksel er op. Na 2 minuten draai je de steak om.
7. Doe de deksel er weer op en laat de steak 2 minuten grillen. Besmeer ondertussen de mais met boter en leg die weer op de grill. Draai tegelijkertijd het gas terug tot de temperatuur is gezakt naar 100 graden.
8. Laat de steak naar smaak 4 à 6 minuten garen, neem het vlees van de grill en laat het verpakt in aluminiumfolie 3 à 5 minuten rusten. Op die manier kan het sap zich weer over het vlees verdelen.
9. Pak ondertussen de aardappelen van de grill, zet ze op tafel en snijd ze in de lengterichting open en druk ze aan de voor- en achterkant wat in. Wie het wil, kan er een klontje boter en wat zure room op doen.
10. Kruid tot slot de maiskolven met wat zout en de steak met grove peper.
2. Paella
Paella is een gerecht met meerdere variaties. Wij kiezen voor de variant met zowel vlees als vis. Voor 4 personen braad je ongeveer 300 gram kipfilet met klein gesneden chorizo of merguez worst flink aan in olijfolie.
Bereiding
1. Voeg de in ringen gesneden calamares (pijlinktvis), uien en knoflook toe
2. Snij de kip in stukjes
3. Voeg 2 glazen rijst toe, de Spaanse Bomba- of de Italiaanse Arboriorijst zijn perfect
4. Voeg een scheutje witte wijn en vlees- of groentebouillon toe en laat het geheel met de deksel op de pan koken
5. Strooi er 2 zakjes saffraan in en voeg zout en peper toe
6. Roer regelmatig en voeg zo nodig bouillon toe
7. Na ongeveer 10 minuten sperzieboontjes toevoegen, en daarna stukjes tomaat en gehakte peterselie. Leg de garnalen bovenop. Op een klein vuur laten garen. serveren met citroen.
3. Boston baked beans
In de snelle versie van dit geliefde bijgerecht van steak hoeven de bonen geen uren in de oven, waarmee dit recept erg geschikt is voor de outdoorkeuken. We gebruiken witte bonen in tomatensaus uit blik – bij voorkeur van Heinz in een blikje van 415 gram. Dat is genoeg voor twee à drie porties. Giet allereerst wat olie in een hete pan gieten en bak hierin 80 gram in reepjes gesneden ontbijtspek van ongeveer 2 centimeter breed.
Bereiding
1. Voeg een gesnipperde ui toe en bak deze glazig aan
2. Strooi 2 à 3 eetlepels bruine suiker in de pan en roer er ongeveer 5 eetlepels suikerstroop door tot dat alles borrelt
3. Voeg de bonen uit blik toe en zorg dat je regelmatig roert en het geheel net zo lang laat koken tot het vocht is ingedikt. Naar smaak voeg je eventueel nog wat peper en zout toe.
Bron: MPS