ACSI FreeLife

Menu

Brandveilig kamperen, hoe doe ik dat?

Het gevaar van brand op de camping ligt helaas altijd op de loer. Zeker als het warm en droog is op je kampeerbestemming. Of wanneer je besluit om te barbecueën, een vuurkorf te maken of anderszins met vuur bezig bent. En wie gas of elektriciteit gebruikt, moet ook altijd opletten. Maar met mijn tips om brandveilig te kamperen, kun jij al een hoop narigheid voorkomen.

Auteur
Jeroen Timmermans
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Brandveiligheid

Gasflessen: controle en ventilatie

Als je gasflessen gebruikt, moet je ze zo nu en dan laten controleren door het vulstation. Je kunt de flessen zelf wel schoonmaken (afstoffen). Omruilen kan altijd, maar tegen een zekere vergoeding. Na tien jaar moet de fles gekeurd worden. Let erop dat een ongekeurde fles niet gevuld mag worden. Het verwisselen van de flessen van een tent of vouwwagen doe je bij voorkeur in de buitenlucht. En na het aankoppelen van de drukregelaar (linkse draad) moet je met zeepsop controleren op lekdichtheid. Wat zijn andere belangrijke zaken om op te letten?

 • Zet een gaskooktoestel nooit te dicht tegen een tentdoek of tegen andere brandbare materialen (gordijnen, handdoeken, kleding).
 • Gebruik bij het koken altijd een spatscherm.
 • Plaats een gasfles nooit los in je caravan of camper, maar altijd in de speciaal daarvoor aangebrachte plaats (meestal in een flessenbak). Hier moeten voldoende ventilatieopeningen aanwezig zijn. Zorg voor een ontluchting van minimaal 100 cm2 in de gasbunker.
 • Zorg altijd voor goede ventilatie in ruimten waar je gastoestellen gebruikt.
 • Gasflessen dienen zowel bij vervoer als bij bewaring altijd rechtop te staan en vastgezet te worden. Wat je echt nooit mag doen, is een gevulde gasfles in de kofferbak van de trekauto vervoeren om de disseldruk van de caravan te verminderen. Dit is levensgevaarlijk.

Barbecue en vuurkorf

Wat is een vakantie zonder een barbecue op zijn tijd? En een vuurkorf of kampvuur is natuurlijk enorm sfeerverhogend als het donker begint te worden. Maar soms is het vanwege de lokale overheid of de campingeigenaar verboden om te barbecueën of een vuurkorf/kampvuur te maken. Bijvoorbeeld vanwege langdurige droogte. Wie met vuur bezig is, moet altijd zeer voorzichtig zijn. Hoe beperk je de risico’s?

 • Ter voorbereiding zet je altijd een brandblusser, emmer water of emmer zand klaar.
 • Plaats een barbecue of vuurkorf op een vlakke ondergrond en op voldoende afstand van brandbare materialen zoals je tent, de waslijn en struiken.
 • Zorg ervoor dat spelende kinderen of dieren de barbecue of vuurkorf niet per ongeluk kunnen omstoten.
 • Gebruik bij het barbecueën alleen houtskool of briketten. Aanmaken doe je met aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof. Gebruik nooit benzine, petroleum of spiritus om de verbranding aan te wakkeren. Deze stoffen veroorzaken gevaarlijke steekvlammen.
 • Plaats een gasfles van de gasbarbecue nooit onder de barbecue zelf, zet deze er liever naast.
 • Klaar met barbecueën? Dek een nog brandende barbecue of vuurkorf na gebruik goed af met zand. Pas als de barbecue helemaal gedoofd is, kun je deze verplaatsen. Lopen met een brandende barbecue of vuurkorf is zeer af te raden!

Elektriciteit: gebruik deugdelijk materiaal

Het aansluiten van stroom is vaak het eerste wat kampeerders doen als ze op hun plekje op de camping staan. Dat veiligheid ook hierbij erg van belang is, moge duidelijk zijn. Het gebruik van het juiste materiaal en kennis van zaken zijn daarom essentieel.

 • De spanningswaarden in een caravan zijn 220-230 volt en 12 volt.
 • Een accu herbergt een redelijk groot vermogen. Foute bedrading kan kortsluiting tot gevolg hebben met een grote kans op brand.
 • Ook een risico: te veel lampen aansluiten op je 12-voltinstallatie.
 • De aansluitkast op een camping heeft een aardlekschakelaar en kent een maximale stroomsterkte (ergens tussen de 2 en 16 ampère) Met de rekensom watt = volt x ampère is uit te rekenen hoeveel apparatuur gelijktijdig gebruikt kan worden. De wattage staat op elk toestel, de voltage is 230.
 • De aansluiting van de caravan op een 230-voltinstallatie is het veiligst met een blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker en een neopreenkabel. Rol de kabel altijd helemaal af. Een opgerolde kabel kan namelijk een inductiespanning veroorzaken. Dit zorgt op zijn beurt voor een verhoogde warmteontwikkeling wat in het ergste geval tot kortsluiting kan leiden of de kabel doet smelten.
 • Caravans met een CCE-stekker zijn geaard. In caravans die geen CEE-aansluiting hebben, moet een aardlekschakelaar worden geplaatst. Wie hier weinig kennis van heeft, doet er goed aan om een specialist in te schakelen.
 • Op sommige buitenlandse campings kan het voorkomen dat er geen CEE-stekker is. In dat geval moeten alle metalen caravanonderdelen (buitenwand, aanrechtblad, kookplaat, etc.) geaard zijn. Vervolgens moet de aansluitkabel naar de stroom van de camping drie-aderig zijn (aarddraad geel/groen, fasedraad en nuldraad). Een oranje tuin-verlengsnoer is hier ongeschikt voor.
 • Er bestaan speciale campingversies van huishoudelijke apparaten als een koelkast of een koffiezetapparaat. Deze hebben een lager stroomverbruik. Een omvormer of accu kan ook helpen om je stroomverbruik op een veilig niveau te houden.

Algemene veiligheidsinstructies bij brand

Zorg dat je altijd een brandblusser en/of een blusdeken bij de hand hebt. Een rookmelder en CO-melder in je caravan of camper installeren kan ook nooit kwaad. Wist je dat een meerderheid van de kampeerders nog geen rookmelder heeft? Een ongeluk zit een klein hoekje, daarom enkele instructies als er ergens brand ontstaat.

 • Breng jezelf en anderen snel in veiligheid.
 • Verwijder eventuele gasflessen of andere gevaarlijke objecten uit de directe omgeving van het vuur. Dit doe je alleen als het nog veilig is.
 • Bel de brandweer en probeer ondertussen de brand zelf te blussen, zolang je maar weet dat je je camper, caravan of tent nog veilig kunt verlaten.
 • Meld natuurlijk ook aan je campingburen en aan de campingeigenaar dat er brand is.
 • Zorg voor een vrije aanrijdroute voor de brandweer door je auto of andere obstakels aan de kant te zetten.

Heb jij nog tips?

Als je nog handige tips hebt voor andere kampeerders, dan horen we die graag. Deel ze hier beneden, wie weet komen ze ooit van pas!

Praat mee

 1. rd
  richard van driessche

  Waar kan ik mijn gas laten testen?

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Brandveilig kamperen, hoe doe ik dat?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht