ACSI FreeLife

Menu

Bouwtrends deel 1: Glanzend aanzien

Kastdeurtjes die aanvoelen als zachte wol of ruiken naar een veld vol bloemen. Het klinkt als toekomstmuziek, maar is realiteit.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
meubelbouw

ACSI FreeLife neemt in 2 delen polshoogte van de nieuwste ideeën en ontwikkelingen in de meubelbouw voor campers en caravans. Vandaag deel 1.

Nieuwe technieken

Hoogglans meubelfronten, naar bloemetjes ruikende kastdeurtjes of een geïntegreerde verwarming. De nieuwe technieken worden steeds meer toegepast. Al worden ze nog niet standaard geleverd in campers en caravans. Bij onze oosterburen in Marienfeld hebben we ons bij Somaform een beeld gevormd van wat er in de meubelbouw allemaal mogelijk is of wat er aan zit te komen.

Organisch materiaal

Op de Caravan Salon van 2015 in Düsseldorf presenteerde Somaform voor het eerst een collectie meubeloppervlakken vervaardigd van ongebruikelijke materialen onder de naam ‘Organic’. Naast hooi, vanille, mos en koffie waren er ook oppervlakken uit schapenwol te zien. Afgezien van hun interessante uiterlijk verrassen deze oppervlakken door hun feel.

Een frontje van schapenwol voelt werkelijk aan als een vacht, zij het niet zo zacht. Wat evenzeer verbaast zijn geurende meubels. Vooral die met koffie en hooi ruiken verbluffend echt. Hoewel deze oppervlakken nu nog niet gebruikt worden in campers, kun je je de toepassingen makkelijk voorstellen. Naar hooi ruikende meubels passen vooral in slaapkamers, terwijl de geurabsorberende werking van koffie in de keuken het beste tot haar recht komt.

Hoogglans

Fronten in hoogglans zijn momenteel helemaal in. Bij Somaform is zo’n 50 procent van de meubelfronten afgewerkt in hoogglans. Het aanzien van hoogglans is een kwestie van smaak. Verbazingwekkend is echter de krasbestendigheid van de hoogglansmeubels van Somaform. Na de test met een sleutelbos was in ieder geval geen krasje te zien, wat in een camper of caravan met veel gebruikte kleppen en talrijke kastoppervlakken natuurlijk erg aantrekkelijk is.

Stralingswarmte

Naast de ontwikkeling van nieuwe meubeloppervlakken houdt Somaform zich ook bezig met de integratie van technologie in houten onderdelen. Zo kan een meubelfront bijvoorbeeld dienstdoen als een praktisch magnetisch paneel. Ambitieus is de ontwikkeling van oppervlakverwarming geïntegreerd in een meubelfront of de deur van de toiletruimte. Daarbij wordt met een gering energieverbruik stralingswarmte afgegeven.

Zo’n speciale deur weegt niet veel meer dan een gewone deur, want de verwarming weegt 100 gram per vierkante meter. Het streven is om met een enkele verwarmde deur de gehele camper of caravan te verwarmen. Het is nog afwachten of dit ambitieuze streven tot succes leidt.

Verlichting

Een derde project van Somaform is om elektrische aansluiting te verwerken in het meubeloppervlak. Zodat bijvoorbeeld sfeerverlichting geïntegreerd kan worden of een usb-laadstation om je telefoon op te laden.

Hoewel technologieën als magnetisering en geïntegreerde verlichting of verwarming niet helemaal nieuw zijn, is het in campers en caravans gebleven bij lichtspotjes en andere sfeerverlichting. Somaform legt zich inmiddels toe op functionele integratie. Wellicht dat al in 2016 het een of andere nieuwe concept zijn intrede doet in de caravans en campers voor het bouwjaar 2017. Dat zal de tijd moeten leren. In deel 2 lees je meer over lichtgewicht meubels bouwen.

Bron: MPS, Anne Mandel

Praat mee

Praat mee: Bouwtrends deel 1: Glanzend aanzien

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht