ACSI FreeLife

Menu

Bouw je eigen sneeuwbar

Afgelopen weekend hadden we al een voorproefje: sneeuw! Op de wintercamping ligt natuurlijk nog veel meer. Bouw een sneeuwbar en ga après-skiën aan je eigen toog. Zo doe je dat.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
shutterstock 146757899

Iets leukers dan een sneeuwbar op de camping kunnen we ons nauwelijks voorstellen. Na het skiën of snowboarden, schuif je aan de bar voor een ijskoude borrel. Als je wat tijd over hebt en er zijn een paar helpende handen in de buurt, dan kun je die heel makkelijk zelf bouwen. Check wel even met de campinguitbater of het toegestaan is om de sneeuwbar te maken.

4 kubieke meter sneeuw

Voor een bouwwerk van 2 meter lang, 80 centimeter diep en 1,60 meter hoog heb je namelijk zo’n 4 kubieke meter sneeuw nodig. Dat komt overeen met een oppervlakte van 800 m2 waar 50 centimeter sneeuw op ligt, en we kunnen ons voorstellen dat niet iedere campingbaas daarmee instemt. Het is het handigst om opgehoopte sneeuw te gebruiken van de berg die na het sneeuwruimen is ontstaan.

Wat heb ik nodig?

Veel spullen heb je niet nodig. Sterker nog, het enige wat je van huis moet meenemen, of ter plekke moet ritselen, zijn twee bakjes van circa 40 x 20 centimeter. Hoe (lood)rechter de wanden ervan, hoe beter. Een grote en kleine schep, een gietkan en een slee om de sneeuw te vervoeren hebben geoefende winterkampeerders sowieso bij zich.

Stap 1
Vul de bakjes met sneeuw. Zo creëer je bakstenen van sneeuw. Als de sneeuw te poederig is, kun je het geheel iets plakkeriger maken met een scheutje water. Stamp de sneeuw hierna goed aan en strijk de bovenkant mooi glad. Met de sneeuwstenen teken je nu eerst de plattegrond af, in L- of U-vorm. De basismuur wordt twee rijen sneeuwstenen dik.

Stap 2
Bouw nu steen voor steen de muur op en vermijd kruisvoegen. Snij de stenen die uitsteken af met een schep. Vul hiaten en voegen met sneeuw en klop die stevig aan. De ideale hoogte voor deze basismuur is 1,10 meter.

Stap 3
Zodra die hoogte is bereikt bouw je verder met een enkele rij sneeuwstenen, waardoor er een rand voor het uitschenken van drank ontstaat. Zorg dat de enkele rij nog eens zo’n 50 centimeter hoog is. Druk in de zachte sneeuw met dikke petflessen nu voorzichtig enkele uitsparingen. Daar zet je later de drankflessen in.

Stap 4
Overgiet de sneeuwbar nu meermaals zachtjes met koud water. Zo ontstaat er een beschermend ijspantser. Om de bar helemaal af te maken zet je er een paar kaarsen op. Een waterdichte ledlichtband kan ook. Romantiek ten top!

Tekst MPS: Ingo Wagner

Praat mee

Praat mee: Bouw je eigen sneeuwbar

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht