ACSI FreeLife

Menu

Bellen zonder zorgen vanaf 2017

Wie vanaf juni 2017 vanuit het buitenland wil bellen of internetten, hoeft daar binnen de Europese Unie niet meer extra voor te betalen. De Europese Commissie heeft met telecomproviders afgesproken dat ze vanaf juni 2017 geen roamingkosten meer mogen vragen. 

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
100649 kinderen op strand

Bellen en internetten in het buitenland wordt daardoor overal binnen de Europese Unie even duur. Formeel moet het Europees Parlement het voorstel nog goedkeuren, maar vooraanstaande politici verwachten geen verrassingen meer. Roamingkosten lijken in de nabije toekomst verleden tijd.

Roamingkosten worden minder

Bellen en internetten met een mobiele telefoon is in het buitenland nu nog veel duurder, omdat het netwerk van de eigen provider daar niet beschikbaar is. Het zoeken naar een buitenlands netwerk om zo toch bereikbaar te zijn (roaming) kost per minuut of megabyte soms meer dan tien keer zoveel als in eigen land.

Er is al lange tijd veel weerstand tegen de hoge kosten van roaming. Vorig jaar stemde het Europees Parlement al in met maatregelen die moeten leiden tot het afschaffen van roaming, maar dat voorstel stuitte op veel verzet van landen met veel toerisme zoals Frankrijk, Spanje en Griekenland.

Nu is afgesproken dat de roamingtarieven met een tussenstap worden teruggeschroefd. Per april 2016 worden de roamingtarieven verlaagd naar 5 eurocent per minuut voor bellen, 2 eurocent voor sms’jes en 5 eurocent per megabyte voor data.

Maar, wat zijn roamingkosten eigenlijk?

Maakt u in het buitenland gebruik van uw mobiele telefoon? Dan betaalt u niet alleen voor de kosten van uw Nederlandse aanbieder. U betaalt ook de kosten die de buitenlandse aanbieder rekent voor het gebruik van zijn netwerk. Deze kosten heten roamingkosten. Lees hier meer over wat bellen in het buitenland nou precies (en nog tot juni 2017) kost.

Bron: NOS

Praat mee

Praat mee: Bellen zonder zorgen vanaf 2017

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht