ACSI FreeLife

Menu

Baasje kamperen, huisdier blijft thuis…

In het augustus/september-nummer van ACSI FreeLife magazine (verschijning 25 juli) vind je allerlei informatie voor als je huisdier mee gaat op vakantie. Maar wat als je kat of hond niet mee op reis kan, wat zijn dan de mogelijkheden? Wat moet je regelen om Bello of Minoes met een gerust hart achter te laten? Hier vind je alle tips voor thuisblijvers.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
4
4
ReactiesPraat mee

Je kan prima zonder je hond, kat, konijn of vissen op vakantie. Sterker nog, sommige dieren kan je beter thuis laten: katten op leeftijd bijvoorbeeld blijven veel liever in hun eigen vertrouwde omgeving. Hetzelfde geldt voor konijnen en knaagdieren. Je huisdier kan je onderbrengen bij een dierenpension of bekenden of je kunt een oppas aan huis regelen.

Pension voor je huisdier

Door je huisdier in een pension te laten logeren, ben je verzekerd van goede zorg door toegewijde mensen. Wel is het kostbaar. Regel het verblijf op tijd, zeker voor de drukke zomerperiode tot een half jaar van tevoren. Geef je huisdier zijn vertrouwde mand of deken en speeltjes mee en zorg dat het dier correct ingeënt, ontvlooit en gechipt is. Ook is het verstandig na het verblijf opnieuw te ontvlooien.

Uit logeren

De goedkoopste optie is natuurlijk buren, vrienden of familie bereid vinden om tijdelijk voor je huisdier te zorgen. Vergeet niet voer, mand, riem, speeltjes en paspoort mee te geven, samen met een duidelijke instructie wat de oppas moet weten. Welke commando’s gebruik je voor je hond, hoe laat moeten ze de kat eten geven en hoeveel visvoer hebben je goudvissen nodig? Vergeet niet de contactgegevens van je dierenarts en je vakantieadres achter te laten voor noodgevallen.

Oppas aan huis

Iemand die in je eigen huis op je dier past, is natuurlijk ideaal. Tegelijkertijd wordt ook de post en de planten verzorgd en is je huis bewoond. Ook hier zijn instructies voor het zorgen voor je dier nodig, net als je vakantieadres- en dierenartsgegevens. Misschien is er iemand in je familie of vriendenkring die het leuk vindt twee weken ‘op vakantie in eigen land’ voor jouw Tommie of Max te zorgen. Anders kan je gebruik maken van een organisatie die bemiddelt tussen mensen die een oppas voor huis, tuin én dier zoeken en mensen die graag een tijdje in een ander huis verblijven. Meer informatie is te vinden op de website van Vakantie Oppas.

Tip van de dierenarts

Tot slot nog een tip voor thuisblijvers van dierenarts Maico Boumans van DierenDokters uit Ede:

“Spreek van tevoren goed met elkaar af wie beslissingsbevoegd is bij bepaalde problemen. Als het baasje niet bereikbaar is als je als oppas snel een moeilijke beslissing moet nemen, dan is dat erg pittig. Ik heb wel eens het schrijnende geval meegemaakt van een aangereden hond. De oppas besloot de ingewikkelde en erg dure operatie van de gebroken poot te laten doorgaan, maar de eigenaar zei bij thuiskomst dat hij zelf niet gekozen zou hebben voor een ingreep. Altijd, maar zeker bij dieren met chronische aandoeningen, moet je duidelijke afspraken maken voor de mogelijkheid ‘wat als’. Dus niet alleen praten over voeding en uitlaten en dergelijke.”

Meer informatie vind je op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren.

Praat mee

 1. LL

  Mijn naam is Chica,

  Ik ga ook altijd mee op vakantie, en nu wil ik ook nog mee naar het strand.

  Reageer
  0
  0
 2. LL

  Zij mag ook mee op vakantie inmiddels 16 jaar en heeft het overal naar de zin.

  Reageer
  0
  0
 3. D

  Ik wil naar huisdier MEE op vakantie maar wordt steeds doorgelinkt naar huisdier NIET mee op vakantie. Ik wil n.l. weten welke inentingen nodig zijn in Kroatië.

  Reageer
  0
  0
  1. Op deze pagina staat per land de invoereisen op een rij. Wellicht dat dat kan helpen.

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Baasje kamperen, huisdier blijft thuis…

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation