ACSI FreeLife

Menu

ACSI wandelt! in diverse weersomstandigheden

ACSI wandelt FL logoHet weer speelt een grote rol wanneer je gaat wandelen. Een kort wandelingetje kan natuurlijk altijd, wat voor een weer het ook is, maar bij lange wandelingen is het goed om rekening te houden met elk weertype.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
acsi wandelt

Kleding

Natuurlijk is je outfit van belang wanneer je gaat wandelen. Goede kleding zorgt ervoor dat je comfortabel kunt lopen, maar is ook belangrijk voor je gezondheid. Zo is het beter om tijdens een wandeling in de regen geen katoen te dragen. Katoen neemt snel vocht op en eenmaal nat droogt het maar langzaam. Kies daarom eerder voor een synthetisch shirt.

Neem ook een poncho of regenjas mee als de kans op regen bestaat. Het voordeel van een poncho is dat hij licht en gemakkelijk op te bergen is. En minder duur dan een regenjas. Daarentegen houden poncho’s snel warmte vast, waardoor je snel gaat zweten. Niet zo fijn bij een zwoele zomerse bui. Een goede regenjas is winddicht en vooral ademend, waardoor je koel blijft.

Bij een wandeling in de kou is het toverwoord ‘laagjes’. Eén dikke trui haalt niet zo heel veel uit als je verder (bijna) niets draagt. Trek daarom als onderlaag thermokleding aan die de warmte vasthoudt, en daaroverheen nog eens enkele laagjes.

Bij hoge temperaturen zijn lichte, ademende en niet te strakke kleren belangrijk. Draag witte kleding: die weerkaatst zonlicht en warmte beter dan andere kleuren. Bedek je zoveel mogelijk tegen de zon. Een petje of ander hoofddeksel zorgt ervoor dat je hoofd niet te veel wordt blootgesteld aan de warme zon, waardoor je de kans op flauwvallen of een zonnesteek verkleint. Om je ogen te beschermen is een zonnebril een verstandige keuze.

Drinken

Nog zo’n essentieel onderdeel bij lange wandelingen: vocht. Neem genoeg te drinken mee wanneer je gaat wandelen. Misschien vanzelfsprekend, maar zeker de moeite van het vermelden waard. Vooral wanneer je je onder de warme zon waagt, is drinken van het grootste belang. Genoeg vocht binnenkrijgen voorkomt flauwvallen en oververhitting.

Drink dus niet te weinig, maar drink ook zeker niet te veel! Dit kan leiden tot verwarring, desoriëntatie, misselijkheid en hoofdpijn. Als je echt veel te veel drinkt, kunnen zwellingen in de hersenen ontstaan, en dat is best gevaarlijk. Ben je aangekomen, dan heb je te veel gedronken, ben je afgevallen, dan mag je de volgende keer een slokje extra nemen.

Bepakking

Ook je rugzak is een belangrijk onderdeel van de wandeling. Een goede rugzak zit ten eerste comfortabel. Wel zo fijn als je een lange wandeltocht voor de boeg hebt. Daarbij kan het fijn zijn als de rugzak zo min mogelijk tegen je rug komt. Door een ronding in de achterzijde van je rugzak wordt voorkomen dat je een bezwete rug krijgt, niet alleen doordat de rugzak niet tegen je rug plakt, maar ook omdat de wind tussen de opening voor verkoeling kan zorgen.

Weer even terug naar de kleding: zorg er bij elk weertype voor dat je een setje droge kleren meeneemt in je rugzak. Vooral extra sokken zijn fijn. Natte sokken lopen namelijk niet alleen heel oncomfortabel, ook is de kans op blaren aanzienlijk groter als je in zompige sokken staat. Waterdichte schoenen zijn daarbij overigens wel zo handig.

Wil je niet dat je rugzak drijfnat wordt tijdens een hevige regenbui of aanhoudende miezerregen? Veel wandelrugzakken hebben een uitrekbare plastic hoes die over je rugzak kan worden getrokken. Hierdoor wordt hij beschermd tegen de regen en andere nattigheid. Bewaar voor de zekerheid telefoon en andere elektronica in plastic zakjes.

Een goede wandelrugzak? Kijk bij onze cadeauabonnementen voor een abonnement van 8 ACSI FreeLife magazines plus de Nomad Quartz-rugzak!

Extra tips

  • Ga op een hete dag in de vroege ochtend of ’s avonds wandelen, dan is het koeler. Of wandel op schaduwrijke plekken, bijvoorbeeld in het bos.
  • Wandelen tijdens onweer kun je natuurlijk gewoon beter niet doen, maar soms kan het niet anders. Vertrouw je het niet, zoek dan zo snel mogelijk een overdekte schuilplaats. Niet te vinden? Schuil dan het liefst in een greppel of een andere plek die lager ligt.
  • Bij onweer tijdens regen: gebruik geen paraplu!
  • Wandel bij warm weer op een rustiger tempo. Hierdoor hoeft je lichaam minder warmte af te voeren.
  • Neem bij zon zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor mee! Smeer jezelf voordat je gaat wandelen eerst goed in.

Heb jij nog slimme wandeltips? Laat het ons weten!

Praat mee

Praat mee: ACSI wandelt! in diverse weersomstandigheden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht