ACSI FreeLife

Menu

5 tips om niet te verkleumen

Goede verwarming is tijdens het winterkamperen net zo belangrijk als dat je er voor moet zorgen dat de warmte zo lang mogelijk blijft hangen. Dat hoeft geen bakken met geld te kosten.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
verwarming

Met een aantal handige tips zorg je er voor dat je er warmpjes bij zit in je caravan of camper. We helpen jou alvast op weg met vijf tips.

Vijf tips

  1. Leidingverloop

Vanuit de verwarming lopen de leidingen in het gunstigste geval minstens een halve meter recht, maar liever zelfs nog een meter. Smalle hoeken belemmeren namelijk de doorstroom van warme lucht en in extreme gevallen, bij lange leidingen, bereikt de warmte nauwelijks de uitstroomopeningen.

Waar mogelijk kun je Y-splitsingen in plaats van hoekoplossingen monteren. Caravans waarbij hete luchtslangen deels onder de caravan in de buitenlucht lopen, zijn alleen geschikt voor de winter als de leidingen goed geïsoleerd worden.

  1. Warmteophoping

Als de verwarming in de kledingkast of onder het bed is geplaatst, bestaat het risico dat de kostbare warmte daar blijft hangen. Om die naar het leefgedeelte af te voeren, kun je in bijvoorbeeld de zijwand een ventilatierooster van ongeveer 150 vierkante centimeter installeren, of meerdere kleinere openingen met dezelfde totale oppervlakte.

  1. Temperatuursensor

Om ervoor te zorgen dat de verwarming zijn vermogen perfect regelt, zou de temperatuursensor op schouderhoogte nabij de zitgroep moeten zitten (in het midden van het voertuig).

  1. Uitstroomopeningen

Convectoren en uitstroomopeningen moeten altijd vrij zijn. Er mogen geen gordijnen voor hangen, geen kleding, schoenen of andere spullen voor liggen. Idealiter versmalt bij Alde-convectoren het luchtkanaal. Hierdoor stroomt de lucht sneller en is het rendement van de verwarming hoger.

  1. Regelmatig luchten

Verse lucht warmt sneller op dan ‘gebruikte’. Klap tijdens het luchten ook de kussens van de zitgroep naar voren, zodat de vochtigheid optimaal kan ontsnappen. Kort, maar flink luchten is beter dan langdurig in kleine hoeveelheden luchten.

Winterkamperen special

In ACSI FreeLife 7-2016 staan we met een special uitgebreid stil bij het winterkamperen. Daarin vind je onder meer die elf andere tips om ervoor te zorgen dat de winterkou zo weinig mogelijk vat op je krijgt als je ’s avonds in je camper of caravan zit.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: 5 tips om niet te verkleumen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation