ACSI FreeLife

Menu

100 jaar kampeergeschiedenis: deel 9

Iedere twee maanden houden we je in ACSI FreeLife op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kamperen. Maar hoe zijn we aan het kamperen geslagen?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Kamperen in de jaren 60 op Camping Bakkum

Tijd om ons eens onder te dompelen in de interessante kampeergeschiedenis. In meerdere afleveringen blikken we terug op hoe het allemaal begon. In aflevering 9 maken we een sprongetje terug in de tijd. We schrijven over de jaren 60 en de opkomst van de caravan.

Van bungalowtent tot caravan

In 1957 was kamperen de populairste vakantiebesteding. Tien keer zoveel mensen als voor de oorlog gingen in de zomervakantie met hun kampeeruitrusting op pad. In de jaren zestig stonden mensen hutje mutje op campings in de duinen en zongen er lustig op los onder begeleiding van gitaarmuziek rond het kampvuur. In die tijd won de bungalowtent aan populariteit. Vooral gezinnen kozen er vaak voor, omdat je er rechtop in kon staan en er meerdere ruimtes in had.

Daarna kwam de caravan in opkomst. Hoewel de eerste caravan omstreeks 1930 (zie aflevering 10) al werd geproduceerd in Nederland, was het nog geen gemeengoed. Pas nadat de fiets plaatsmaakte voor de auto, steeg het aantal caravaneigenaren in de jaren ’60 en ’70 explosief. In 1974 wisten we inmiddels wel hoe we moesten kamperen, dus de kampeerkaart en het kampeerpaspoort werden afgeschaft.

Openluchtrecreatie

Anno 2014 is kamperen een verzamelnaam geworden voor verschillende vormen van openluchtrecreatie. Je kunt fietskamperen, overnachten in luxe accommodaties op een camping (oftewel glamping), tentkamperen, caravannen of met een camper op pad. Kamperen in iemands achtertuin, op het erf van de boer, op een wintercamping in Scandinavië, op een luxe camping van alle gemakken voorzien of op een natuurkampeerterrein. Hoe het kamperen ook is veranderd de afgelopen eeuw, het gevoel van vrijheid en het genieten van de natuur is altijd hetzelfde gebleven.

In aflevering 10 volgt meer over de geschiedenis van de caravan. De vorige afleveringen kan je hier teruglezen.

Stuur je foto of verhaal

Praat mee

Praat mee: 100 jaar kampeergeschiedenis: deel 9

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht