ACSI FreeLife

Menu

100 jaar kampeergeschiedenis: deel 6

Iedere twee maanden houden we je in ACSI FreeLife op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kamperen. Maar hoe zijn we aan het kamperen geslagen?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
ACSI inspecteurs op pad in vroegere tijden

Tijd om ons eens onder te dompelen in de interessante kampeergeschiedenis. In meerdere afleveringen blikken we terug op hoe het allemaal begon. In aflevering 6 beschrijven we hoe ACSI Europa veroverde.

Tegenslag

Er zat ook weleens wat tegen. Zo besloot de toenmalige hoofdredacteur van de gids in 1981 ACSI in de steek te laten. Met zijn opgedane kennis en ervaring startte hij een campinggids die wel verdacht veel leek op de ACSI-gids (Internationale campingwijzer; bestaat inmiddels niet meer, red.). In zijn kielzog nam hij bijna alle 64 selecteurs mee, maar ACSI liet zich niet uit het veld slaan. Hoewel veel medewerkers gedwongen ontslagen moesten worden, werd er door de overgebleven medewerkers keihard gewerkt om ACSI uit het diepe dal te helpen.

Familiebedrijf

Eds zoon Ramon van Reine was extreem gemotiveerd doordat zijn vaders vertrouwen geschonden was en hielp zijn vader het bedrijf er weer bovenop te krijgen. “Er stond ook heel wat op het spel. Als ACSI failliet was gegaan, stonden we met onze familie letterlijk op straat. Ik had maar één keuze en dat was de schouders eronder zetten”, vertelt Ramon. In eerste instantie was het de bedoeling om tijdelijk te helpen. “Na een half jaar begon ik het leuk te vinden en bleek ook dat ik het in de vingers had. Ik had een enorme drive om er een succes van te maken.”

Ramon vond zijn draai binnen het bedrijf en nam het stokje over, nog voordat vader Ed overleed in 1996.

Meer producten

Om de bedrijfsrisico’s in de toekomst meer te spreiden besloot ACSI meer producten aan te bieden. Zo introduceerde ACSI in 1985 eigen caravan- en camper- rondreizen. Het maken van een gedetailleerd routeboek, de reisbegeleiding, het organiseren van excursies: alles werd in eigen beheer georganiseerd. Het bleek een schot in de roos.

De selecteurs werden inmiddels ‘inspecteurs’ genoemd. Nog altijd kwam het overgrote deel van de inspecteurs uit het onderwijs. Waar het selecteren van de campings eerst een hobby was, is het nu ook een flinke klus. Gewapend met allerlei productinformatie, contracten, instructies, gidsen, kaarten, borden en vlaggen trekken inspecteurs ieder jaar trouw naar hun inspectiegebied.

“Inspecteurs zijn onze visitekaartjes op de camping. Ze zijn ontzettend belangrijk voor ACSI. Doordat zij objectief inspecteren, zijn ze een betrouwbare bron voor kampeerders. ACSI is de enige in Europa waarvan de inspecteurs jaarlijks alle campings inspecteren”, vertelt Ramon.

In de volgende aflevering meer over de geschiedenis van ACSI. De vorige afleveringen kan je hier teruglezen.

Heb je zelf een leuke anekdote over vervlogen kampeertijden, laat het ons weten! Stuur ons een foto of een verhaal. Wie weet zie je het terug in het magazine of op onze website.

Stuur je foto of verhaal

Praat mee

Praat mee: 100 jaar kampeergeschiedenis: deel 6

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht