ACSI FreeLife

Menu

100 jaar kampeergeschiedenis: deel 5

Iedere twee maanden houden we je in ACSI FreeLife op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kamperen. Maar hoe zijn we aan het kamperen geslagen?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
ACSI geschiedenis

Tijd om ons eens onder te dompelen in de interessante kampeergeschiedenis. In meerdere afleveringen blikken we terug op hoe het allemaal begon. In aflevering 5 lees je waar Ed van Reine (oprichter van ACSI) over filosofeerde op de camping in Spanje.

Fervent kampeerder

Onderwijzer Ed van Reine was een fervent kampeerder en trok er in de zomer van 1965 met zijn gezin op uit. Eenmaal op de camping in Spanje, bleek er geen plek meer te zijn. Dat was een teleurstelling na de lange reis. Met twee collega’s uit het onderwijs filosofeerde hij ter plekke over een in Nederland op te zetten reserveringssysteem voor populaire campings in Europa. ‘Auto Camper Service International’ oftewel ACSI werd geboren.

Met z’n drieën selecteerden ze 55 campings. Bij terugkomst in Nederland werd er achtergrondinformatie bij de campings gezocht en werd het geheel gepubliceerd. Het doel was dat geen enkele kampeerder meer op een volle camping zou stuiten omdat hij vooraf kon reserveren dankzij de informatie uit de gids. Voor fl. 1,- was het boekje te koop. In een tijd waarin kamperen uitgroeide tot ‘volkssport nummer één’ was een dergelijke gids erg gewild.

Campinggids

Hoewel de reserveringen uitbleven, is de vraag naar de gids groot. De hulp van de twee collega’s was van korte duur, maar Ed van Reine hield vast aan zijn plan. De tweede uitgave werd al mooier. De derde uitgave werd niet meer gestencild maar gedrukt en had een oplage van 250.

Het was onmogelijk om al deze campings met een paar mensen te bezoeken, dus moest er worden gezocht naar extra selecteurs. Er werden advertenties geplaatst in onderwijsbladen met de vraag naar selecteurs, want iedere camping moest tenslotte ieder jaar opnieuw bezocht worden. De campings zagen zo’n podium wel zitten en kwamen zelf met het verzoek om tegen betaling extra foto’s en tekst te plaatsen in de gids. Op dat moment ontstond het medium campinggids.

In de volgende aflevering lees je hoe ACSI verder groeide en uiteindelijk Europa veroverde. De vorige afleveringen kan je hier teruglezen.

Heb je zelf een leuke anekdote over vervlogen kampeertijden, laat het ons weten! Stuur ons een foto of een verhaal. Wie weet zie je het terug in het magazine of op onze website.

Stuur je foto of verhaal

Praat mee

Praat mee: 100 jaar kampeergeschiedenis: deel 5

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht