ACSI FreeLife

Menu

100 jaar kampeergeschiedenis: deel 4

Iedere twee maanden houden we je in ACSI FreeLife op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kamperen. Maar hoe zijn we aan het kamperen geslagen?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Bermtoerisme

Tijd om ons eens onder te dompelen in de interessante kampeergeschiedenis. In meerdere afleveringen blikken we terug op hoe het allemaal begon. In aflevering 4 rijst de vraag ‘Waar werd er zoal gekampeerd?’

Lukraak opgezet

In de beginjaren werden tentjes lukraak opgezet. Soms zelfs in de berm langs de snelweg. Naast gedragsregels over hoe je precies moet kamperen, moesten ook de kampeerplekken beter worden georganiseerd. Er werden plekken aangewezen, maar ook landgoedeigenaren stelden hun land beschikbaar. Daar stond dan vaak het onderhoud van dat land tegenover.

Gemeenten en Staatsbosbeheer hadden hun eigen kampeerterreinen evenals de ANWB en Nederlandse Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC). Toch had je ook 100 jaar geleden al de eerste campings. Zoals bijvoorbeeld Camping Bakkum in Castricum aan Zee (meer daarover in deel 6). Deze camping viert dit jaar haar 100 jarige verjaardag. Ook Camping Saxenheim (inmiddels Camping Samoza) in Vierhouten en Camping Coldenhove in Eerbeek waren campings van het eerste uur.

Populairste vakantiebesteding

In 1957 was kamperen de populairste vakantiebesteding. Tien keer zoveel mensen als voor de oorlog gingen in de zomervakantie met hun kampeeruitrusting op pad. In de jaren zestig stonden mensen hutje mutje op campings in de duinen en zongen er lustig op los onder begeleiding van gitaarmuziek rond het kampvuur. Camping schoten in heel Europa als paddenstoelen uit de grond.

Onderwijzer – en oprichter van campingspecialist ACSI – Ed van Reine was ook een fervent kampeerder en trok er in de zomer van 1965 met zijn gezin op uit. Eenmaal op de camping in Spanje, bleek er geen plek meer te zijn. Dat was een teleurstelling na een lange reis. Met twee collega’s uit het onderwijs filosofeerde hij ter plekke over…

Wil je weten waar hij over filosofeerde? Je leest het in deel 5. De vorige afleveringen kan je hier teruglezen.

Heb je zelf een leuke anekdote over vervlogen kampeertijden, laat het ons weten! Stuur ons een foto of een verhaal. Wie weet zie je het terug in het magazine of op onze website.

Stuur je foto of verhaal

Praat mee

Praat mee: 100 jaar kampeergeschiedenis: deel 4

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht