ACSI FreeLife

Menu

100 jaar kampeergeschiedenis deel 14

Iedere twee maanden houden we je in ACSI FreeLife op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kamperen. Maar hoe zijn we aan het kamperen geslagen?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Verdeling van de kampeerplekken op Camping Bakkum

Tijd om ons eens onder te dompelen in de interessante kampeergeschiedenis. In meerdere afleveringen blikken we terug op hoe het allemaal begon. In aflevering 14 lees je waarom er al sinds jaar en dag wordt gerend voor een seizoensplek op de oudste camping van Nederland.

Camping Bakkum

Camping Bakkum bestaat sinds 1914. In het begin was het vooral een plek in de natuur voor Zaandammers en Amsterdammers die minder te besteden hadden. Voor een seizoensplek op Bakkum was het dringen geblazen. Drommen enthousiaste kampeerders verzamelden zich voor de ingang van de camping. Sommigen overnachtten zelfs in het fietsenhok.

Zodra het startsein werd gegeven, rende iedereen wild in het rond op zoek naar de beste standplaats. Had je die gevonden dan was je wel verplicht om deze ook te verhuren om iedereen de kans te geven vakantie te vieren. Vroeger stond men in de rij voor de klaverjas of de bingo.

Sociaal kampeerterrein

Tot eind jaren negentig hoefde er niets verdiend te worden, want Bakkum was een sociaal kampeerterrein. Dat is nu wel anders. De plekken zijn groter geworden, er zijn meer faciliteiten en er is betere animatie.

Anno 2014 is het hip om op Bakkum te staan. Yuppen ontvluchten het drukke leven van de stad en zoeken met hun kinderen naar rust en vrijheid. Op de meest creatieve manieren versieren ze hun woontent of stacaravan. Gelukkig weten de Jordanezen ook nog steeds de weg naar Bakkum, maar de twee werelden bestaan een beetje naast elkaar. Waar de ene groep klaverjast, zit de andere groep aan de wijn of doet aan yoga.

Tip: Kijk de documentaire ‘Groeten uit Bakkum’. Info: KennemerDuincampings.nl/bakkum

De vorige afleveringen kan je hier teruglezen.

Stuur je foto of verhaal

Praat mee

Praat mee: 100 jaar kampeergeschiedenis deel 14

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht