ACSI FreeLife

Menu

100 jaar kampeergeschiedenis deel 12

Iedere twee maanden houden we je in ACSI FreeLife op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kamperen. Maar hoe zijn we aan het kamperen geslagen?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Kamperen langs de Lek

Tijd om ons eens onder te dompelen in de interessante kampeergeschiedenis. In meerdere afleveringen blikken we terug op hoe het allemaal begon. In aflevering 13 vertelt onze technisch expert en kampeercoryfee Joop Stam hoe hij met zijn familie kampeerde langs de Lek.

Kamperen langs de Lek

“Mijn vader was al vroeg met het kampeervirus besmet. Al eind jaren veertig gingen we kamperen. Van een dekzeil en een paar van de tuinbank gekannibaliseerde latten fabriceerde hij een tent. Mijn ouderlijk huis stond aan de Lek. Een paar kilometer stroomafwaarts vond je toen, tussen de kribben, leuke, van mensen verlaten, strandjes. Met een brede strook uiterwaard tot aan de dijk en hier en daar een groepje meidoorns en bramenstruiken.

Roeiboot vol

Aan het begin van de ene week vakantie die toen gebruikelijk was, laadde pa de roeiboot vol met vrouw en kinderen, de tent en een 30 liter melkbus van de melkfabriek vol met drinkwater. Ook het ‘duveltje’ – een tijdens de oorlog populair, klein kacheltje – ging mee om te koken. Ook een paar balen stro werden geladen en dan gingen we stroomafwaarts tot we bij een leuk strandje kwamen. Daar werd de tent opgebouwd, de kachelpijp op de kachel gezet en werden de strozakken gevuld.

Ook de fiets van mijn moeder ging mee, want die weigerde om ’s nachts in een tent te slapen. Ze ging dus ’s avonds terug naar huis en kwam de volgende ochtend met vers brood terug. Heel verstandig overigens. Op een kwade nacht, bij hoog water dreigde de boot de tent binnen te varen en kregen wij bijna natte voeten. Niks voor mijn moeder!”

In aflevering 13 vertelt Joop over zijn kampeervakantie met zijn toenmalige vriendin Atie. Inmiddels heeft het stel onlangs hun 50-jarige bruiloft gevierd. Toen mochten ze echter nog niet samen slapen… De vorige afleveringen kan je hier teruglezen.

Stuur je foto of verhaal

Praat mee

Praat mee: 100 jaar kampeergeschiedenis deel 12

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht