ACSI FreeLife

Menu

100 jaar kampeergeschiedenis deel 10

Iedere twee maanden houden we je in ACSI FreeLife op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kamperen. Maar hoe zijn we aan het kamperen geslagen?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
The Wanderer Foto The Caravan Club Engeland

Tijd om ons eens onder te dompelen in de interessante kampeergeschiedenis. In meerdere afleveringen blikken we terug op hoe het allemaal begon. In aflevering 10 zoomen we in op de geschiedenis van de caravan.

De Wanderer

Rond 1880 gaf de gepensioneerde Brit Dr. William Gordon Stables de opdracht aan Bristol Wagon Works Company om een door paarden getrokken caravan te bouwen voor hem. Hij noemde de wagen de Wanderer en ging er in 1885 voor het eerst mee op pad genomen. Het was niet bedoeld als vervoermiddel voor rondtrekkende arbeiders of bijvoorbeeld Roma’s, maar voor vrijetijdsbesteding. In 1907 werd The Caravan Club of Great Britain opgericht. De club organiseerde rally’s voor haar leden. Caravannen was alleen aan de rijken besteed.

In Nederland

Ook bij de introductie van de caravan in Nederland speelde Carl Denig een grote rol. Naar het schijnt importeerde hij in de jaren dertig een caravan uit Engeland die 2000 gulden moest kosten. De eerste Nederlandse caravan werd in die tijd gemaakt door ingenieur F. Hausbrand en heette de Hauscar.

Nog voor de Tweede Wereldoorlog ging in Nederland caravanbouwer Otten van start. In Duitsland was Dethleffs de eerste fabrikant die in 1931 een caravan presenteerde. In 1950 ontstond in Nederland een toenemende belangstelling voor caravans. In de jaren ‘60 tot ’70 groeide het aantal caravanbezitters explosief van zo’n 10.000 naar 90.000. Nog altijd is het Nederlands populairste kampeermiddel, al wint de camper steeds meer terrein.

In aflevering 11 een verhaal uit het leven van onze technisch expert en kampeercoryfee Joop Stam. De vorige afleveringen kan je hier teruglezen.

Stuur je foto of verhaal

Praat mee

Praat mee: 100 jaar kampeergeschiedenis deel 10

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht