ACSI FreeLife

Menu

100 jaar kampeergeschiedenis: deel 1

Iedere twee maanden houden we je in ACSI FreeLife op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kamperen. Maar hoe zijn we aan het kamperen geslagen?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
100 jaar kamperen

Tijd om ons eens onder te dompelen in de interessante kampeergeschiedenis. In meerdere afleveringen blikken we terug op hoe het allemaal begon. Deze keer lees je hoe het kamperen in Nederland terecht is gekomen.

Kampeerpionier

Een kano, katoenen tent, dekens en een rantsoen. Daarmee ging de eerste kampeerpionier op pad. Het was de Engelse kleermaker Thomas Holding aan het eind van de negentiende eeuw. Een zware bepakking was het, maar hij zag het als een uitdaging om zijn uitrusting te verbeteren. Zo maakte hij een lichtgewicht tent die hij op de fiets kon vervoeren. Hij richtte in 1901 de eerste kampeerclub op.

De Nederlandse Carl Denig ging voor zijn opleiding tot kleermaker naar Londen en ving iets op van de kampeeravonturen van zijn collega. In 1912 besloot hij met vrienden zelf het avontuur aan te gaan. Ze gingen met een zelfgemaakte tent kamperen op het eiland Wight. Wat ze niet doorhadden was dat ze de nacht doorbrachten op een militair oefenterrein waardoor ze werden opgepakt op verdenking van spionage. Terug in Nederland smulden de mensen van hun verhalen waarop Denig op het idee kwam om tenten te produceren.

Kamperen als sport

Tot dan toe was kamperen vooral besteed aan padvinders , groepen jongeren in georganiseerd verband en militairen. Alleen de lucky few die zich een kampeeruitrusting konden veroorloven, trokken de natuur in. Kamperen werd gezien als een sport. Carl richtte met zijn zus Louise de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) op. Het doel was bevordering van het toeristisch kamperen met een lichte, beperkte uitrusting.

In deel 2 lees je meer over kamperen tijdens en na de wereldoorlogen.

Heb je zelf een leuke anekdote over vervlogen kampeertijden, laat het ons weten! Stuur ons een foto of een verhaal. Wie weet zie je het terug in het magazine of op onze website.

Stuur je foto of verhaal

Praat mee

Praat mee: 100 jaar kampeergeschiedenis: deel 1

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht