ACSI FreeLife

Menu

Tips: onderhoud aan je tent

Een goede tent heeft een prijs, dus daar mag je best zuinig op zijn. De levensduur van een tent wordt aanzienlijke verlengd als je hem goed onderhoudt en schoonmaakt.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

ACSI FreeLife heeft een paar handige tips, zodat je nog langer kunt genieten van je tent.

Afwassen

Dat condens kan leiden tot schimmelvorming is algemeen bekend. Maar niet iedereen weet dat condens van de afwas of het handwasje extra schadelijk is, door de zeep die gebruikt wordt. Het kan de waterdichtheid van het tentdoek aantasten. Het is dan ook verstandig om niet in of bij de tent af te wassen.

Behandel het tentdoek

Strenge milieumaatregelen maken het fabrikanten onmogelijk om een tentdoek te produceren dat niet vatbaar is voor schimmels of algen. Terwijl die juist in ons klimaat een goede voedingsbodem vinden. Ieder soort materiaal heeft zijn eigen kenmerken. Katoen bijvoorbeeld, moet regelmatig waterdicht worden gemaakt en schimmelt makkelijk. Terwijl polyester en nylon meer condensvorming hebben aan de binnenkant van de tent. De stiksel van deze laatste materialen moeten bewerkt worden met naaddichter.

Sla bij de behandeling van het tentdoek met een vuil- en waterafstotend middel, de binnenkant niet over. Gebruik echter geen groene zeep. Dat laat namelijk zelfs na goed spoelen een vettig laagje achter en daar zijn schimmels en algen weer dol op.

Kies het juiste plekje

Voorkomen is beter dan genezen. Een tentdoek kan niet goed tegen hars en vogelpoep, dus kamperen onder de bomen is niet zo’n goed idee. Aan de andere kant is een beetje schaduw juist goed, want langdurig kamperen in de volle zon zorgt ervoor dat de kwaliteit van het tentdoek achteruit gaat. Alleen katoen is daar goed tegen bestand.

Bedenk ook dat een mooie, met veel groen begroeide kampeerplaats waarschijnlijk veel water heeft gehad. Informeer dan bij de camping over de gevolgen bij een heftige regenbui.

Leeftips

Op het internet zijn veel sites van fabrikanten te vinden met tips over het reinigen van en het omgaan met de tent. Kijk bijvoorbeeld hier, of bij fabrikanten zoals Falco, Karsten en De Waard. Op zoek naar een nieuwe tent? ACSI FreeLife heeft al eens een aantal tips op een rij gezet.

Heb je zelf een nuttige tip om een tent goed te onderhouden? Laat dan een reactie achter!

Praat mee

Praat mee: Tips: onderhoud aan je tent

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation