ACSI FreeLife

Menu

Je caravan verwarmen – deel 3

Brrrrrrrrrrrrr! Kou is je grootste vijand tijdens het winterkamperen. Alles over het verwarmen van je caravan. Zo sta je nooit meer in de kou. Deel 3: opwarmen en vocht.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
verwarmen

Als je een koude caravan wilt opwarmen is het aan te raden de caravanverwarming eerst zonder ventilator aan te zetten. Op die manier komt alle hitte in de ruimte. Pas als het binnen op de gewenste temperatuur is, zet je de ventilator aan. Je vermindert zo de duur van het opwarmen. Vervolgens is het goed om de ventilator eerst op de zitgroep en de keuken te richten. Het slaapgedeelte en de toiletruimte kunnen wachten. Houd de roosters daar dus eerst nog gesloten.

Condensvorming

Om condensvorming te voorkomen is het aan te raden om (zo mogelijk) alle kleppen en kasten open te zetten. Even belangrijk is het om de gordijnen te openen en rollo’s omhoog te trekken zodat ook de ramen op temperatuur komen. Is de zaak enigszins op temperatuur, dan doe je de rollo’s in de slaapruimte weer dicht. Ze fungeren dan als extra isolatie en beperken het warmtelek.

Als de caravan is opgewarmd, moeten de ventilators wel aanblijven, al is het maar op de laagste stand. Allen op die manier voorkom je vochtigheid op plaatsen die niet rechtstreeks in verbinding staan met het woongedeelte, zoals in de toiletruimte of de bergruimte onder het bed.

Hoogste stand?

De ventilator moet niet de hele tijd op de hoogste stand staan, en zeker niet wanneer de caravanverwarming via de thermostaat wordt geregeld. Het beste is als je het toerental van de ventilator automatisch kunt aanpassen aan de stand van de verwarming. Al is het maar om van het hinderlijke gezoem af te zijn dat de ventilator op hoge snelheid produceert.

Voldoende ventilatie is juist in de winter geboden. Zelfs als het te hard waait kan er altijd wel een dakluik een beetje openstaan. Doorgaans zijn de ventilatieopeningen niet voldoende. Een mens ademt immers per nacht al circa een halve liter vocht uit.

Vocht

Het vocht dat de caravan binnenkomt, moet er zo effectief mogelijk weer uit. In het woon- en slaapgedeelte is kort doorluchten beter dan een raam steeds op een kiertje te zetten.

Koude lucht bevat minder vocht dan warme lucht en kan dus tijdens het opwarmen vocht opnemen. Maar let wel dat, omgekeerd, bij het afkoelen van de ruimte het vocht in de lucht condenseert. Het is daarom zaak de caravan een paar keer goed te laten doorwaaien en tussendoor nog een keer flink te verwarmen voor je de caravan voor langere tijd stalt.

Vloerverwarming

Bijna alle verwarmingssystemen kampen ermee dat warme lucht opstijgt en de vloer lang koud blijft. Vloerverwarming is dus geen overbodige luxe. Deze werkt of elektrisch of is onderdeel van de warmwaterverwarming. Wie in de winter wil kamperen, kan vloerverwarming bestellen bij de aankoop van een (nieuwe) caravan Een tapijt op de vloer wil ook wel helpen tegen koude voeten.

Onze test heeft laten zien dat vloerverwarming echter niet veel bijdraagt aan de verwarming als geheel. Het is vooral het comfort. Als je vloerverwarming hebt in je caravan, kun je de verwarming wel wat lager zetten zonder dat je het voelt.

Lees ook deel 1 en deel 2 in deze serie.

Praat mee

Praat mee: Je caravan verwarmen - deel 3

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht