ACSI FreeLife

Menu

Zwitserse luchtkastelen

Kastelen kom je overal tegen. Geldt dat ook voor een Alpenland als Zwitserland? Redacteur Kees Bregman zocht en vond ze tijdens zijn kampeerreis met tent in de noordwestelijke helft van het land. Waar de kasteeltorens zelfs tot in de wolken reiken.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Veytaux, kasteel Chillon, Zwitserland

Aan het eind van de 19e eeuw reisden de allereerste toeristen van Europa naar Zwitserland. Vooral Britse rijkelui gingen eens kijken of die alpentoppen wel echt waren. Ligt daar misschien de oorsprong van het imagoprobleem dat Zwitserland vooral oudere vakantiegangers zou trekken? Los van het altijd aanwezige vooroordeel dat het land duur zou zijn. Geloof me: er zijn veel duurdere plekken in Europa. En in Zwitserland krijg je in ieder geval wáár voor je geld.

Handelsroute naar Italië

Voor mijn ontdekkingstocht kies ik nu eens niet bekende gebieden als Graubünden of Wallis. Ook laat ik voor deze keer de caravan thuis en reis met een tent van Zürich naar het Meer van Genève – het noordwestelijke deel van het land net boven de Alpen, waar de Duitse taal moeiteloos overgaat in de Franse. Hier vind je ook de meeste kastelen. Bijna zonder uitzondering werden ze gebouwd op een strategische plek aan de handelsroute naar Italië.

Officieel telt Zwitserland negentien erkende kastelen, en daarvan ligt er maar eentje in de zuidelijke Alpen (de driedelige burcht van Bellinzona). Vanaf het vliegveld bij Zürich kan je als kampeerder simpel een auto huren, maar reizen doe je in Zwitserland natuurlijk maar op één manier: met de Swiss Travel Pass. Daarmee stap je overal op een bus, trein of boot. Vooral die laatste twee zijn zo Zwitsers, dat je niet naar huis kunt gaan zonder de ervaring van een smalspoortrein door de bergen, of de klotsende schoepen van een echte Zwitserse stoomboot nog in je oren.

Lustoord

Het eerste kasteel op mijn lijstje is dat van Wildegg, op een paar buskilometers van het treinstation in het gelijknamige stadje. Het barokke gebouw ligt hoog op een heuvel. Hoewel het oudste gedeelte wel degelijk als fort werd gebouwd, diende het later voornamelijk als lustoord voor de graven van Habsburg.

Hele artikel

Ben je benieuwd welke kastelen Kees nog meer heeft bezocht en wat Freddie Mercury met dit verhaal heeft te maken? Je lees het allemaal in ACSI FreeLife 5-2017

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Zwitserse luchtkastelen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation