ACSI FreeLife

Menu

Zwitserland en ter See

Van de meren en rivieren in het dal naar bergtoppen met uitzicht op het groenblauwe water beneden. Reisreporter Egbert Jan stapte in de kano, stoomtandradtrein, gondel en zijn wandelschoenen om al het moois rond de Zwitserse steden Luzern en Interlaken te ontdekken. Hier alvast een voorproefje van zijn fijne Zwitserland- reisreportage in ACSI FreeLife 6-2018.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Kamperen in Zwitserland

Nee, het is geen fjord, al heeft het er veel van weg. Kalm kano ik over het gladde water van de Vierwaldstättersee in Zwitersland, in de richting van de Rigi, een van de Alpentoppen die het meer omringen. “‘Vierwoudstrekenmeer’is de vertaling, niet ‘vierwoudstedenmeer'”, vertelt kano-instructeur Reto Wys.

De Reuss

“Stätte is Zwitsers voor ‘kanton’ of ‘streek’.” Achter ons ligt Luzern, deels tegen de helling op, schuin achter ons zinkt een bleke nazomerzon naar de bergkammen. Het grillig gevormde meer op 434 meter boven zeeniveau, ligt in vier verschillende kantons. De rivier de Reuss stroomt er binnen in het zuidoosten en bij Luzern aan de noordwestpunt er weer uit; het water onder de kano wordt voortdurend ververst door de rivier, alsmede vanuit tientallen kleine bergstromen.

Dromen van dwalen op het meer

Als kind zag ik foto’s van de beboste hellingen in Zwitersland die steil in het meer ‘vielen’ en droomde ik ervan ooit te dwalen boven op het diepblauw van de Vierwaldstättersee. En nu een half mensenleven later, is het zover. De peddels ploegen, het water kwatert. Het enige dat de stilte doorbreekt. Een eiland in het meer vormt het keerpunt van de kanotocht. Samen met Reto geniet ik van het spectaculaire decor, waar de schemer al grijzige en paarsige tinten overheen aan het vlijen is. De Rigi, de Pilatus, de Stanserhorn, de enkele lichtjes die worden ontstoken in de oeverdorpen…De onwaarschijnlijk gladde waterspiegel.

Martelkamer

Ik kampeer op TCS Camping Luzern-Horw, vijf kilometer verderop. Het is een fijne, rustige plek aan het meer en een ideale uitvalsbasis om Luzern te verkennen. De volgende dag loop ik op de bekendste attractie van Luzern af: de Kapellbrücke. Het is een circa 700 jaar oude, 240 meter lange overdekte houten brug met halverwege een achtkantige watertoren met een rood puntdak. Om de paar meter steekt er in de nok van het houten dak een beschilderd fronton: een tafereel, een wapen en wat tekst. Het zijn 110 schilderijen uit de zeventiende eeuw met als thema de geschiedenis van Luzern en van beschermheilige Leodegar. De meeste zijn zwaar gerestaureerd na een verwoestende brand in 1993. De watertoren diende in zijn rijke verleden onder meer als martelkamer.

Meer Zwitserland in ACSI FreeLife 6

Benieuwd naar de stoomtandradtreinreis en de bezienswaardigheden onderweg? Je leest de hele reportage van Egbert Jan in ACSI FreeLife 6-2018.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Zwitserland en ter See

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht