ACSI FreeLife

Menu

Levensgenieters ontdekken smulparadijs Sulwald

testtourVoor testteam Levensgenieters is het goed toeven in de Jungfrau Regio. Na een wandeling in het Sulwald wacht voor Bert en Veronique een rijke lunch vol lokale specialiteiten. Maar voordat ze aan kunnen schuiven, moeten ze eerst in de kabelbaan!

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Sulwald
Sulwald
Sulwald

Vanaf Camping Jungfrau in Lauterbrunnen stuurt het navigatiesysteem Bert en Veronique via smalle bergweggetjes, haarspeldbochten en een spiraaltunnel in een kwartier naar station Isenfluh. Dit is een verscholen en charmant bergdorpje op ruim duizend meter, populair bij wandelaars.

Hier stappen de Vlaamse levensgenieters in een nostalgisch rood kabelbaantje – al sinds 1975 in gebruik – richting het Sulwald. De kleine cabine wordt nog met de hand bediend en biedt plaats aan acht mensen. Of aan één koe. Bert en Veronique kijken hun ogen uit. In de lucht cirkelen roofvogels. En achter de wolken proberen ze een glimp op te vangen van de besneeuwde vierduizenders.

Zwitserland op 1

“Amai, wat is het hier toch schoon hè, schat!” Ook Bert is na bijna twee weken kamperen in het Berner Oberland al bijna een Zwitsofiel. “Ik was voor de TestTour nog nooit in Zwitserland geweest, maar wel verschillende keren in Oostenrijk. We hadden ons vooraf laten vertellen dat Zwitserland nog mooier en ruiger is dan Oostenrijk, en dat kan ik aan het einde van deze reis alleen maar beamen.”

Lokale specialiteiten

Na een korte wandeling richting een uitzichtpunt op Interlaken en zijn twee omliggende meren schuiven Bert en Veronique op het terras van restaurant Sulwald-Stübli aan voor de lunch. Doodzonde om hier tijdens het wachten op het eten je telefoon erbij te pakken. De uitzichten op het dal van Lauterbrunnen en de besneeuwde alpentoppen houden de bon vivants in hun greep.

ACSI FreeLife TestTour 2021_Levensgenieters_Sulwald_Lauterbrunnen_Staubbachfall

“Wat ben ik blij dat ik mijn verrekijker heb meegebracht”, glundert Bert. “Jammer alleen van die grote boom voor onze neus.” Lachend: “Die mogen ze van mij meteen kappen.” Na een minuut of tien worden Bert en Veronique uit hun panoramahypnose gehaald. Het watertanden kan beginnen.

Het voorgerecht bestaat uit een specialiteit van het huis, de Sulwald Plätti, een houten plank vol met ambachtelijke vleeswaren, versgebakken brood en zeker vijf verschillende kazen, waaronder Hobelkäse. Deze droge, zoute, kaasrolletjes gaan erin als koek.

Alpenmacaroni: pasta met appelmoes?!

Dan is het tijd voor de hoofdmaaltijd: alpenmacaroni, oftewel pasta met gebakken aardappeltjes, uitjes, gesmolten kaas en een schaaltje appelmoes. Het is niet bepaald een culinair hoogstandje. “Maar”, zegt Bert die in het dagelijks leven werkt als kok: “De zoetheid van de appelmoes en de alpencider zorgen voor een aangename afwisseling met de alpenmacaroni. En het is ideale kost voor een wandeling in de bergen.”

Sulwald

Kijk en lees verder?

Wil jij het vervolg van dit artikel niet missen? Heel begrijpelijk. In ACSI FreeLife 2-2022 vind je in het speciale TestTour-dossier het hele verhaal terug over smulparadijs Sulwald en ontdek je dat dit gebied ook heel geliefd is onder wandelaars

Bestel magazine

Nog meer Jungfrau Regio:

Op kaboutertrail in het Haslital

In de Jungfrau Regio staat er voor de Gezinskampeerders voor de derde keer op rij een afdaling op het programma. Nadat ze in Meiringen in de gondel stappen richting de Mägisalp, volgt de familie een avontuurlijke dwergentrail in het Haslital. Onderweg komen ze allerlei verrassingen en lekkernijen tegen.

Op zoek naar de logica achter het kantklossen

In Lauterbrunnen worden cultuurliefhebbers Maarten en Eveline welkom geheten door vier dames in folklorekostuum. Hun outfit past helemaal bij de eeuwenoude traditie van het Klöppeln die in de Jungfrau Regio nog altijd overeind staat. Zonder enige ervaring gaan Maarten en Eveline op zoek naar de logica en het geratel van het kantklossen.

Terug in de tijd langs de Aare

Actievelingen Theo en Antoinette zoeken in de Jungfrau Regio de kleine, maar wonderlijke ruimte van de Aareschlucht op. Tijdens de wandelroute door deze imposante kloof krijgen je nekspieren heel wat te verduren. Theo: “Ik blijf maar omhoogkijken naar al die steile rotswanden.” De reportage over deze bijzondere wandeling komt binnenkort online.

Praat mee

Praat mee: Levensgenieters ontdekken smulparadijs Sulwald

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht