ACSI FreeLife

Menu

Smakelijk eten in het Zwitserse Simmental

testtourLekker eten staat bij testteam Levensgenieters op één tijdens hun vakanties. Daarvoor zijn de Vlamingen in het Simmental en omgeving op de juiste plek!

Auteur
Michel Broekhuizen
Datum
ReactiesReageer
Levensgenieters Simmental
Levensgenieters Simmental
Levensgenieters Simmental

Of het nu een ontbijt, lunch of diner is, voor kampeerkok Bert uit Leopoldsburg maakt het geen verschil waar hij is. Deze rasechte levensgenieter maakt van iedere maaltijd een feestje. Thuis natuurlijk, maar ook op zijn werk of op de camping. Dat werd trouwens voor vertrek al duidelijk in het kennismakingsinterview. Toen werd het testteam gevraagd naar hun ideale dag op de camping …

”Na een stevig ontbijt trekken we er meestal op uit voor een pittige wandeling of fietstocht. We nemen altijd wat mee om te picknicken. Onderweg komen we altijd wel een mooi plekje tegen om te genieten van een lekker hapje en drankje. Bij terugkomst wordt er meestal zelf gekookt, indien mogelijk met lokale delicatessen. Maar af en toe gaan we ook uit eten”, aldus het testteam.

Koekje van geraspte aardappel

Boven op de Iffigenalp maken de bourgondiërs – die maar liefst 100 tot 130 dagen per jaar gaan kamperen – voor het eerst kennis met de lokale keuken. In het gelijknamige restaurant kiest Bert voor rösti met bovenop een laagje gesmolten kaas en een spiegelei. Deze koekjes van geraspte aardappel vormen een Zwitsers gerecht dat bij boeren uit deze regio oorspronkelijk als ontbijt op tafel kwam. Veronique gaat eveneens voor aardappel, maar dan in de gepofte variant. Die is bedekt met een laagje room. Een mals kipfilet ligt ernaast.

Rode smaaksensaties en verse forel

Samen met wandelgids Ruedi Bach – die actief was als bankdirecteur in Lenk en hier nog altijd woont – dalen Bert en Veronique parallel met de rivier de Simme af richting camping Seegarten in Lenk. Vlak bij de nevelsproeiende Iffigwaterval gaat Bert uitgebreid door zijn knieën. Tussen alle grassprieten door valt zijn oog op vuurrode aardbeien die nauwelijks zo groot zijn als het topje van je pink. “Dit zijn wilde bosaardbeien. Wat een smaak hè”, vertelt Bert aan Veronique terwijl hij de ene na de andere naar binnen laat glijden. Ondertussen heeft Bert alweer inspiratie gevonden voor de menukaart van de volgende dag. “Ruedi vertelde dat hij thuis een forellenvijver heeft. Toen ik daarover doorvroeg, kreeg ik meteen te horen ‘Hoeveel heb je er nodig?'”

Levensgenieters Simmental

Culinair ontbijten in het Simmental

De grootste bofkont van deze continue ‘haut camping’ is Veronique. “Ik ben ondertussen redelijk gewend dat Bert altijd zo uitgebreid kookt, maar eigenlijk went het nooit. Je voelt je soms net de koningin.” Buiten een pot chocopasta en een pak hagelslag, wijkt de ontbijttafel van Bert en Veronique behoorlijk af van het gemiddelde kampeerontbijt. Alles is vers en mooi aangekleed, alsof ze uit eten gaan voor hun eigen caravan.

Volgens Bert hoeft het niet veel extra tijd en moeite te kosten om de ‘culinariteit’ van je campingmaaltijd op te krikken. Even een omeletje bakken. Sinaasappels persen. Brood afbakken. De gerechten netjes serveren. Een bloemetje en een tafelkleed op tafel en je hebt meteen een heel ander ontbijt.

Lees verder

Benieuwd hoe ze ze zich alle lokale delicatessen laten smaken? Lees voor alle kneepjes van kampeerkok Bert ACSI FreeLife 2-2022.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Smakelijk eten in het Zwitserse Simmental

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht