ACSI FreeLife

Menu

Skiën en sneeuwschoenwandelen in Graubünden

Het Zwitserse kanton Graubünden is het land van steenbokken, Heidi, het Reto-Romaans, de bron van de Rijn… én Arosa. Dit dorp op 1.700 meter hoogte heeft wintersporters veel te bieden. Redacteur Timo de Boer ging op verkenning en kwam daarbij zelfs beren op de weg tegen.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Graubünden sneeuw wintersport

Arosa ligt even ten zuidoosten van Chur, de hoofdstad van Graubünden. Na veertig minuutjes en 365 (!) bochten stopt de prachtige bergweg en sta je plotseling in een zeer breed dal omgeven door hoge bergen. Arosa ligt hier als een arena middenin.

Arosa: wintersportbestemming én kuuroord

Omdat doorgaand verkeer ontbreekt, geniet je er van schone berglucht en een prettige bijkomstigheid is dat de zon zich hier meer dan gemiddeld laat zien. Het is er dus prettig vertoeven. Al sinds 1877 is het dorp dan ook een bekend kuuroord. Tegenwoordig is Arosa misschien nog wel bekender als wintersportbestemming, waar je zowel op als naast de skipiste de winter in optima forma kunt beleven.

Arosa Graubünden

Toegangspoort tot Graubünden

Ingeklemd tussen hoge bergen vormt de hoofdstad van Graubünden van oudsher een belangrijke schakel in de verbindingsroute tussen Oostenrijk en Italië. Kelten, Romeinen, Ostrogoten, Franken: al deze volkeren heersten ooit over Chur, de toegangspoort tot belangrijke handelsroutes en alpenpassen.

De geschiedenis van de oudste stad van Zwitserland gaat tot 5.000 jaar terug en prachtige gebouwen zoals het raadhuis, het bisschoppelijk paleis en de kathedraal sieren het fraaie historische centrum. Het loont dan ook zeer de moeite om op weg naar Arosa even te stoppen in Chur.

Kabelbaan

De stad laat zich overigens perfect combineren met activiteiten in de bergen. Vanaf de rand van Chur kun je direct met de kabelbaan omhoog naar het winter- en zomersportgebied Brambrüesch. Bovendien is het treinstation een populair startpunt voor reizen met de Rhätische Bahn.

Ploeteren door de sneeuw

Naast skiën kan je in deze regio ook op een veel rustiger tempo door de sneeuw ploeteren. Ooit waren sneeuwschoenen een noodzakelijk stuk uitrusting van jagers en boeren om zich te kunnen verplaatsen door heupdiepe sneeuw. Tegenwoordig kun je er vooral heel veel fun mee beleven. Daar is gids Ivo Stillhard het levende voorbeeld van. Terwijl hij door de witte poeder ploetert, twinkelen zijn ogen. Ooit stond hij voor de klas als gymleraar en tegenwoordig maakt hij als Schneeschuhwanderleiter de mensen enthousiast voor sneeuwschoenwandelen.

Sneeuwschoenwandelen Graubünden

Daarvoor neemt hij ons mee op tour van Maran naar de Prätschli-Stall. Ondanks dat de afstand niet meer dan twee kilometer bedraagt, weet Ivo er een waar avontuur van te maken. Gebaande paden worden zo veel mogelijk vermeden, in tegenstelling tot heuvels op de route. Het is een puur-natuur-beleving in een landschap dat door de mens is geschapen.

Open cultuurlandschap

Ivo: “Vroeger was heel het landschap hier bedekt met bos. Door de winning van ijzererts is daar echter veel van gekapt waardoor een open cultuurlandschap is ontstaan.” De grijze krullenbol geniet er hoorbaar van als eerste een spoor door de vers gevallen sneeuw te trekken. Zijn lachsalvo’s werken aanstekelijk. En in het strijklicht van de ondergaande zon en omringd door de prachtige bergen kun je zelf ook niets anders doen dan glimlachen.

Lees verder

Benieuwd hoe het zit met die beren en wat verrassingen je nog meer tegenkomt in het winterse landschap van Graubünden? In de special over winterkamperen in ACSI FreeLife 8-2020 lees je wat deze regio nog meer uniek maakt.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Skiën en sneeuwschoenwandelen in Graubünden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht