ACSI FreeLife

Menu

Ontdek langste treintunnel ter wereld

De langste treintunnel ter wereld wordt vanaf 1 juni geopend in Zwitserland. En het goede nieuws is dat je tot en met 27 november de gelegenheid hebt om de nieuwe Gotthard-Basistunnel alvast te verkennen.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Treintunnel

De ellenlange tunnel tussen Erstfeld en Bodio, die 18 miljard euro heeft gekost, loopt dwars door het Alpenmassief en verbindt het zuiden en noorden van Zwitserland met elkaar. Het heeft ruim 17 jaar gekost om de 57 kilometer lange tunnel te graven. Even ter vergelijking, de Kanaaltunnel is een kleine 7 kilometer korter.

Tijdswinst

Dankzij de Gotthard-Basistunnel zijn reizigers vanuit centraal-Zwitserland veertig minuten sneller in Ticino. Het bouwwerk ligt tot ruim 2.300 meter diep in de berg. De Zwitserse trots wordt pas 11 december officieel in gebruik genomen. De opening vindt plaats op 1 juni. Tussen 2 augustus en 27 november kun je het traject van de nieuwe Gotthard-Basistunnel in Zwitserland alvast verkennen.

Je kunt zowel vanuit Flüelen als Biasca op de trein stappen. Halverwege de tunnel stopt de Gottardino-trein bij station Sedrun. Daar heb je de tijd om dit multifunctionele station te ontdekken. Denk wel even aan de leeftijden van de (klein)kinderen. De aanbevolen minimumleeftijd is zes jaar. Treinreizigers mogen maximaal één stuk bagage per persoon meenemen. Reizigers die moeilijk ter been zijn wordt aangeraden even te wachten met boeken en eerst te mailen naar gottardino@sbb.ch.

Je moet er wel wat voor over hebben. Voor een retourticket tussen Flüelen en Biasca (tweede klasse) betaal je ruim € 100. Ben je met een groep van tien of meer? Dan krijg je tot 10 procent korting. De ontdekkingstrein door de Gotthard-Basistunnel rijdt iedere dag behalve maandag.

Beperkt aantal plaatsen

Het aantal zitplaatsen is beperkt, dus zorg dat je er snel bij bent. Het is niet mogelijk om je ticket online te bestellen. Tickets zijn alleen beschikbaar op één van de Zwitserse stations of telefonisch via 0900-300 300.  Vanuit Flüelen vertrekt de Gottardino-trein om 12.20 uur. Na een uitgebreide stop in Sedrun ben je om 14.30 uur weer in Biasca. De rit van Biasca naar Sedrun vertrekt om 16.30 uur.

In de omgeving van Flüelen vind je de volgende campings:

Camping Altdorf, kampeerdersbeoordeling 7,6 (1,2 kilometer van Flüelen)

Camping Hopfreben, kampeerdersbeoordeling 7,2 (11 kilometer van Flüelen)

In de omgeving van Biasca vind je de volgende campings:

Camping Al Censo, kampeerdersbeoordeling 7,7 (11,1 kilometer van Biasca)

Camping Acquarossa, kampeerdersbeoordeling 8 (11,3 kilometer van Biasca)

Praat mee

Praat mee: Ontdek langste treintunnel ter wereld

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht