Deze handzame traditie waarbij een tafereel in silhouet wordt uitgeknipt, is eeuwenoud en nog altijd springlevend. In de Zwitserse Alpen kom je de symmetrische kunstwerkjes overal tegen. Voor speciale gelegenheden zoals geboortes of jubilea testen de Zwitsers nog altijd graag hun knipvaardigheid met een persoonlijk ontwerp. Het eindresultaat wordt ingekaderd en krijgt een mooi plekje aan de muur.
Op naar de Iffigenalp
Voordat Maarten en Eveline hun handvaardigheid kunnen laten zien, stappen ze bij het treinstation van Lenk im Simmental op de bus naar de bijna 1.600 meter hoge Iffigenalp. Onderweg vergapen ze zich aan de groene vergezichten met de ruige Alpentoppen en de bijna 200 meter hoge Iffigwaterval op de achtergrond.
Met stijgingspercentages van meer dan tien procent klimt de bus naar boven over de smalle bergweg. “Hier moet je geen tegenligger tegenkomen”, zucht Maarten. Gelukkig maar dat deze kronkelende weg naar de Iffigenalp een tijdgebonden eenrichtingsweg is. Vanaf het halve uur tot kwart voor kun je alleen omhoog en van het hele uur tot kwart over is de weg uitsluitend bestemd voor dalend verkeer.

Knippen maar!
Na twintig minuten zijn ze boven. Het testteam Cultuurliefhebbers kan daar direct aan de slag. De minicursus in restaurant Iffigenalp staat onder leiding van Elisabeth Beutler, een lokale papierknipkunstenares. “We vouwen het blaadje dubbel en tekenen daarna dit patroon na”, instrueert ze. Na twee kleine gum-ingrepen kan het echte werk beginnen. De speciale puntschaar komt tevoorschijn, waarna het op de millimeter nauwkeurige knipwerk kan beginnen.
Een halfuur later en met kramp in de vingers kunnen de cultuurliefhebbers hun knipkunstwerk openvouwen en inlijsten. “Het ziet er makkelijker uit dan dat het is”, lacht Maarten. “Ik vond het heel leuk om aan papierknippen te doen, iets dat typisch is voor deze regio”, vertelt Eveline. “En het heeft een mooi aandenken voor thuis opgeleverd.”
Wandelend terug naar Lenk
Na een stevige lunch met Iffiger rösti laten de papierknippers de bus voor wat het is. Onder leiding van wandelgids Ruedi Bach dalen ze via een dichtbeboste wandelroute langs de rivier de Iffigbach geleidelijk af richting Lenk. De groene vallei biedt gemakkelijk begaanbare wandelroutes en uitdagende bergtochten. Om het jezelf gemakkelijker te maken, kun je gebruikmaken van bussen en kabelbanen. Spectaculair is de Iffigfall die ze onderweg passeren. Deze waterval klettert met zo veel geweld omlaag dat Maarten en Eveline helemaal nat worden en elkaar niet meer kunnen verstaan.
Bergforel
Terug in Lenk strijken de cultuurliefhebbers tevreden neer voor hun caravan op Camping Seegarten. Het kleine bergdorpje ligt helemaal aan het einde van het Simmental, aan de voet van de 3.244 meter hoge Wildstrubel. Gids Ruedi heeft nog een verrassing voor ze in petto: zelfgevangen bergforel. De barbecue gaat aan en samen met de andere deelnemers van de TestTour wordt het al snel laat. En doordat het hier ’s nachts nog echt donker is, genieten ze samen onder een prachtige sterrenhemel.
Campingtip
Het Simmental strekt zich van het meer van Thun in een lange boog uit in zuidelijke richting. Aan het einde van deze vallei in het zuiden van het Berner Oberland ligt de belangrijkste trekpleister van deze vallei, Lenk im Simmental. Op een kleine tien minuten lopen van het centrum ligt Camping Seegarten, vlak bij het Lenkermeer. De kleine camping heeft twintig vrije kampeerplaatsen.
Meer van de Cultuurliefhebbers
Wil je nog veel meer weten over de Cultuurliefhebbers in Zwitserland? Je leest er alles over in ACSI FreeLife 2022-1. Tot en met april van dit jaar laten we je meegenieten van de ACSI FreeLife TestTour in Zwitserland. Zo verzamelen we alle blogs en video’s in een dossier en de video’s vind je ook allemaal terug in de YouTube-playlist. Ook via onze nieuwsbrief en Facebookpagina blijf je op de hoogte. Abonneren en liken maar, want dan mis je helemaal niets!