ACSI FreeLife

Menu

Culinair op wintersport in Engelberg

Fondue, raclette… Kaas is de hemelse smaakmaker van een wintersportvakantie in het Zwitserse Engelberg. Maar ACSI FreeLife-redacteur Timo de Boer proefde ook van de vele verschillende activiteiten die je hier kunt uitoefenen.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Wintersport Engelberg fondue

Engelberg ligt 25 kilometer zuidelijk van het Vierwoudstedenmeer in een breed dal op circa duizend meter hoogte. Het omringende berglandschap wordt gedomineerd door de Titlis, de 3.239 meter hoge gletsjer en de 2.600 meter hoge Hahnen. Volgens de legende daalde een man van de Hahnen af toen een engel hem beval in het dal een klooster te stichten.

Enige klooster in Zwitserland met kaasmakerij

Vanaf de stichting van het klooster Mons Angelicorum (Berg der Engelen) in 1120 vormde het zelfs een eigen bergstaatje dat tot eind 18e eeuw onder rechtstreeks gezag van de paus stond. Tegenwoordig woont er nog maar een handjevol monniken in het benedictijnenklooster. Maar het is wel het enige klooster in Zwitserland dat een kaasmakerij herbergt. Voor kaasliefhebbers is dit de hemel.

Sneeuwzekerheid tot diep in het voorjaar

En voor wintersporters is Engelberg ook hemels. De hoge bergen garanderen in de winter sneeuwzekerheid tot diep in het voorjaar. Engelberg staat in de top 10 van Zwitserse skigebieden en biedt daarnaast een gevarieerd winterprogramma. Wij laten je zien wat je in drie dagen allemaal zou kunnen doen. Uitgangspunt hiervoor is Camping Eienwäldli dat op slechts anderhalve kilometer van het gezellige centrum van Engelberg ligt.

Wintersport Engelberg Langlaufen TalloipeLanglaufen over een van de loipes

Dag 1

Langlaufen is leuk
Engelberg heeft een veelzijdig loipennetwerk. In het dal, op de Gerschnialp en rond de Trübsee vind je diverse geprepareerde langlaufroutes voor zowel de klassieke als de skatingtechniek. Er is ook een nachtparcours en een oefenterrein voor beginners. Camping Eienwäldli ligt direct aan de loipe.

Nog meer kaas
Kaasliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan het klooster van Engelberg. Tussen de eeuwenoude kloostermuren wordt regionale melk verwerkt tot de lekkerste kazen, waaronder de beroemde Engelberger Klosterglocke, een milde kaas in de vorm van een kloosterbel.

Fun op de Fürenalp
De Fürenalp ligt op 1.850 meter hoogte en biedt een fraai uitzicht op het dorp Engelberg en de bergen Spannort, Titlis en Engelberg. Het is tevens het startpunt voor gemarkeerde (sneeuwschoen)wandelroutes en een duizend meter lange slee-afdaling. Joehoe!

Ze smelten de kazen
Kaasfonduen buiten in de sneeuw. Als je daar niet warm van wordt… Bij bergrestaurant Fürenalp staan sledes klaar die zijn uitgerust met een fonduestel en een kant-klaar fonduepakket. Met de slee aan je hand wandel je naar een mooi plekje waarna je kan beginnen met het smelten van de kaas, onder het genot van een wijntje.

Rondje Engelberg
Maak voor of na het eten een avondwandeling door de gezellige straten van Engelberg. In de winter staan er verspreid door het dorp verlichte kunstwerken.

Lees verder

Benieuwd naar de belevenissen in Engelberg op dag 2 en 3? Lees dan het hele artikel in ACSI FreeLife 8-2022.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Culinair op wintersport in Engelberg

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht