ACSI FreeLife

Menu

Berner Oberland, paradijs voor berggeiten

Ten zuiden van de Zwitserse hoofdstad Bern ligt het Berner Oberland. Deze regio vormt het decor van de ACSI FreeLife TestTour 2021. Tijd voor een eerste kennismaking met dit dunbevolkte, ruige Alpengebied.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
ACSI FreeLife TestTour 2021 Berner Oberland

Het Duitstalige Berner Oberland is het hogere, zuidelijke uiteinde van het kanton Bern. De regio is vooral bekend vanwege de spectaculaire uitzichten op de eeuwige sneeuw van onder anderen de Eiger (3.967 meter), Mönch (4.105 meter) en de Jungfrau (4.158 meter).

Fietsen en wandelen in het Berner Oberland

Voor wandelaars en mountainbikers is het Oberland één grote speeltuin waar geen einde aan lijkt te komen. Op ieder kruispunt vind je een rits aan bewegwijzeringsbordjes voor zowel wandelaars als fietsers. Wat ook heel handig is: op de gele wandelbordjes staat niet de resterende afstand, maar de verwachte duur afgebeeld.

Deze verwachte wandeltijd is gelukkig ruim ingeschat, zodat je er normaal gesproken zeker niet langer over doet. Het Berner Oberland is dan weer opgebouwd uit verschillende subregio’s. ACSI FreeLife stelt je alvast voor aan de drie gebieden die centraal staan tijdens de TestTour.

Uitgestrekte wandelplateaus

In het Simmendal vind je net als in de rest van het Berner Oberland volop kabelbanen die je naar uitgestrekte wandelplateaus zoals Leiterli brengen. Het dal strekt zicht vanaf het meer van Thun in een lange boog uit in westelijke richting. Het hoge Alpenterritorium wordt hier beheerd door de piramidevormige Niesen en de Stockhorn.

ACSI FreeLife TestTour_Berner Oberland_bloemenroute LeiterliActievelingen Theo en Antoinette in het spoor van gids Ruedi Bach tijdens de bloemenroute Leiterli.

Aan het einde van dit dal ligt de belangrijkste toeristenplaats van deze vallei, Lenk. De rivier de Simme die door de vallei loopt, is populair bij kanoërs en andere vormen van wildwatervaren. Het Simmendal is bovendien bekend vanwege de Simmentaler koe en zijn zuivelproducten die hier worden gemaakt.

Alpentoppen en paragliders

Interlaken is een van de bekendste regio’s van Zwitserland. Deze regio, die ligt ingeklemd tussen de meren van Brienz en Thun, is een feest voor zowel berg- als waterfanaten. Voor de weidse uitzichten over de meren en de Alpentoppen mag een bezoek aan de Harder Kulm (1.322 meter) en de Niederhorn (1.950 meter) – waar je met een beetje geluk gemzen, steenbokken en marmotten tegenkomt – zeker niet ontbreken.

ACSI FreeLife TestTour_Berner Oberland_citytrip ThunCultuurliefhebbers Maarten en Eveline fietsen door Thun.

Beide plekken zijn bereikbaar per kabelbaan. Watersporters kunnen kiezen uit onder meer suppen (staand peddelen), zeilen, kajakken, kanoën, canyoning en waterskiën. Dat is niet alleen het enige. Op een heldere dag domineren paragliders het lage luchtruim. Voor de echte durfals!

James Bond en de Jungfrau

Voor de beste uitzichten op de Eiger, Mönch en de Jungfrau moet je in de Jungfrau Regio zijn. Dit gebied ten zuiden van Interlaken omvat twee valleien (bij Grindelwald en Lauterbrunnen) en grenst aan het Unesco-werelderfgoed Jungfrau Aletsch. Het zijn niet alleen maar de drie natuurlijke wolkenkrabbers die dit gebied geliefd maken. Met haar verticale, honderden meters hoge rotswanden en 72 watervallen staat Lauterbrunnen bekend als een van de mooiste plaatsen van Europa.

ACSI FreeLife TestTour_Berner Oberland_Sulwald-StübliIn de Sulwald-Stübli is het goed toeven voor levens-
genieters Bert en Veronique.

Het autovrije dorp Mürren staat eveneens hoog op de regionale bucketslist. Dit plaatsje is onder filmfanaten wereldberoemd omdat de James Bond-film On her majesty’s secret service op de Schilthorn is opgenomen. Met vijfhonderd kilometer aan gemarkeerde wandelpaden kun je hier ook in de zomer volop uit de voeten. Net als in de winter kun je met de gondel naar boven.

Haslital

Een andere mooie uitvalsbasis met goede verbindingen naar hoge wandelgebieden is Meiringen. Dit charmante bergdorp ligt midden in het Haslital. Wie op zoek is naar een ‘adrenaline-uitsmijter’ kan ook kiezen voor een afdaling met een step (trotti) die je dan onderaan weer kan inleveren. Voor het hoog(s)tepunt van de Jungfrau Regio stap je op de trein naar het Jungfraujoch (3.454 meter).

ACSI FreeLife TestTour_Berner Oberland_Aareschlucht Actievelingen Theo en Antoinette in de Aareschlucht bij Meiringen. 

Praat mee

Praat mee: Berner Oberland, paradijs voor berggeiten

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht