ACSI FreeLife

Menu

Afdalen in de Zwitserse Ticino Alpen

Groene rivierlandschappen, mooie dorpen, alpentoppen en een zuidelijke flair kleuren de zonovergoten Zwitserse regio Ticino. Deze regio biedt bezoekers allerlei heerlijkheden, prachtige wandelpaden, kunst en cultuur.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

ACSI FreeLife zet de highlights van deze regio voor je op een rijtje.

Bijzondere en charmante plaatsjes

In het met fresco’s versierde plaatsje Cevio in het Maggiadal buigt een van de straten af naar het westen. Het pad kronkelt vervolgens omhoog naar het bergdorp Bosco Gurin, dat op 1506 meter boven de zeespiegel de meest hooggelegen gemeente van Ticino is. Dit dorpje, met huizen in de stijl van blokhutten, is zo’n 800 jaar geleden gesticht door Walser, een Germaanse bevolkingsgroep. In het etnocentrisch museum Walserhaus kun je veel te weten komen over dit volk.

Sonogno, verder naar het oosten en eveneens in de bergen, biedt een ander decor. De bonte boerentuinen en de vriendelijke façades van de oude stenen huizen zijn bedrieglijk. Ook in Sonogno was het leven vroeger zwaar en velen verlieten het plaatsje. Nu is er nieuw leven. De dorpswinkel verkoopt natuurproducten zoals met plantaardige kleurstoffen geverfde wol en er is een kaasmakerij.

De geraffineerde landelijke keuken

Tot in de twintigste eeuw voedden de meeste bewoners van de moeilijk toegankelijke dalen zich jaar in, jaar uit met karige kost, waaronder polenta, kastanjes en melk, azijnzure wijn, aardappels, kaas en focaccia. Slechts zelden stond er vlees op tafel. Deze oude keuken beleeft sinds een aantal jaren niet alleen een opleving, ook resulteert het in betere restaurants. Neem een kijkje bij Sensi in Locarno en Fontana, waar de gerenommeerde kok Bruno Hurter in de keuken staat.

Wie in Montagnola is en in de voetsporen van Herman Hesse wil treden, moet het speciaal aangelegde pad volgen dat langs zijn lievelingsplaatsen voert. Hieronder valt onder andere het restaurant Grotto del Cavicc. De specialiteit is daar zacht gestoofd rundvlees.

De belangrijkste druivensoorten in Ticino zijn Merlot en Pinot Nero. In de stad drinkt men de wijn uit kelken, in de dorpen daarentegen uit stenen drinkbekers. Nocino, een verfijnde notenlikeur, schijnt goed te zijn voor de spijsvertering.

De smaragdgroene rivier

Indrukwekkend zijn de glad geslepen rotsen die de bedding van de groen kleurende rivier Verzasca omzomen. Je kunt de natuurkrachten goed bewonderen vanaf de middeleeuwse brug Ponte dei Salti. Voorzichtigheid is hier geboden. Het woeste water met zijn onzichtbare stromen kan heel gevaarlijk zijn en daarom is zwemmen verboden.

Kunstliefhebbers kunnen een 4,5 kilometer lange pad langs de rivier volgen, genaamd ‘Sentiero per l’Arte’. Het pad leidt je van Lavertezzo naar Brione. 21 kunstenaars uit verschillende landen hebben langs de oever 32 figuratieve en abstracte objecten geïnstalleerd. Een plaatselijke kunstschilder heeft stenen in de rivierbedding beschilderd. Het pad is vlak en makkelijk te bewandelen. Een informatiefolder over het parcours vind je in het VVV in Tenero.

Kunstenaarstalent in de regio

Max Frisch opende in 1971 samen met zijn vrouw Gunda, een eigen theater in het dorp Vercio nabij Locarno: het inmiddels populaire theater Dimitri. Hier treedt hij al jaren op als clown. Een theaterschool, een museum en een restaurant maken het bedrijf compleet. Nieuw in het programma zijn optredens van allerhande artiesten.

Hermann Hesse woonde van 1919 tot zijn dood in 1962 in Montagnola in de buurt van Lugano. Hij woonde onder meer op de zolder van Torre Camuzzi, een vervallen barok kasteel. Het kasteel is fraai gerenoveerd en vandaag de dag Museum Hermann Hesse dat gewijd is aan deze wereldberoemde schrijver en schilder. Prachtige werken van allerlei kunstenaars kun je sinds september 2015 bewonderen in het cultuurcentrum LAC in Lugano.

Levendige en bonte markten

Zin in een gezellige picknick onder de bomen, bijvoorbeeld langs een zacht ruisende beek of met een vergezicht op het meer? Ga dan eerst even langs de markt in Locarno op het Piazza Grande. Je vindt daar lekkere producten, zoals Luganighe, een worstspecialiteit, en Formaggini, een zachte kaas.

Heb je geen uitstapje op je programma staan, dan is het leuk om eens naar het ambachtelijke werk van hout, steen of keramiek te kijken dat je op de markt vindt. De zaterdagmarkt in Bellinzona heeft een nog groter aanbod.

Ben jij al warmgelopen voor een bezoek aan deze veelzijdige Zwitserse regio? In de omgeving vind je diverse campings met uitgebreide voorzieningen. Zo kun je op je gemak de ins en outs van Ticino ontdekken.

Bron: MPS, tekst: Thomas Cernak

Praat mee

Praat mee: Afdalen in de Zwitserse Ticino Alpen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation