ACSI FreeLife

Menu

Advertorial: Ticino, subtropisch in de Alpen

Ascona-Locarno is een regio van uitersten. Het laagste en het hoogste punt van Zwitserland liggen in één blikveld en je kan er uitrusten aan het Lago Maggiore. Het maakt de regio in het kanton Ticino uitermate geschikt voor een gevarieerde kampeervakantie.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Ticino_Ascona
Ticino_Kastanjefestival
Ticini_Grotto

Ticino is het meest zuidelijke kanton van Zwitserland. Het ruige Alpengebied is bijna volledig Italiaanstalig en ligt aan het Lago Maggiore. Dus ben je na een bezoek aan een van de vele Alpentoppen toe aan rust? Dan lig je binnen een uur onder een palmboom aan dit mondaine meer. In het eerste deel gaven we tips voor een actieve kampeervakantie in Ascona-Locarno, een van de vier subregio’s van Ticino. In deel 2 richten we ons op de bon vivants. Wat kan er op de bucketlist?

1. Intiem tafelen

Als er iets karakteristiek is voor deze regio dan zijn het de grotto’s. In deze knusse restaurants op afgelegen plekken kan jij je buik rond eten met lokale lekkernijen. Oorspronkelijk moest je voor een grotto de kelder in. Tegenwoordig zijn deze typische Ticinese restaurants intieme tavernes met granieten tafels en bankjes. Verkies jij op een zomerse dag de schaduw boven de zon? Dan zit je helemaal op je plek in een grotto. Vaak vind je ze tegen of zelfs in een bergwand. Op het terras van deze huiselijke eettentjes zit je bijna altijd onder een boom.

2. Popcornmeel

Ga je uiteten? Proef dan van de lokale specialiteiten.  Zo kom je op de menukaart van de hoogwaardige restaurants iets met farina bóna of farina sec’a tegen. Dit glutenvrije meel uit het Onsernone-dal wordt gebruikt als ingrediënt voor allerlei gerechten zoals kruimeltaart, ijs en gnocchi. Herken jij de lucht van popcorn? Dan is de kans groot dat er farina bóna op de kaart staat. Het meel dankt haar unieke smaak aan de bereiding waarbij versgeroosterde maïs wordt gemalen. Daardoor ruikt het ook zo sterk naar popcorn. Dus ga voor een gerecht met farina bóna of farina sec’a!

3. Rijstbier

Pik je een terrasje en ga je voor de risotto? Dan kan het zomaar zijn dat je lokale rijst op je bord krijgt. Bij rijst denk je in nou niet meteen aan Zwitserland. Toch kom je in Ascona een rijstplantage tegen van 150 hectare. Sinds 1997 is dit de enige plek in Zwitserland waar rijst wordt verbouwd voor risotto. Jaarlijks is deze boerderij het beginpunt van 400 ton rijstkorrels. Niet alle rijst verdwijnt in de risottopakken. Bierliefhebbers kunnen hier een schuimneus halen met een speciaal brouwsel van rijst.

4. Broodcake

Op de dessertkaart vind je waarschijnlijk torta di pane. Het belangrijkste ingrediënt… Oud brood. Deze Ticinese lekkernij is net als wentelteefjes ooit uit nood geboren om kliekjes op te maken. Alles wat er nog voorhanden was in de kelder verdween in het beslag. Zo lang je het oude brood en de overige kelderoverschot maar niet weg hoefde te gooien. Tegenwoordig zijn er ontelbare variaties van deze broodcake ontstaan. Chocolade. Rozijnen. Gekonfijt fruit. Noten. Grappa. Benieuwd hoeveel variaties jij tegenkomt op de verschillende menukaarten.

5. Grappa

Het milde klimaat van Ticino leent zich uitstekend voor wijnbouw. De merlot staat hier op één, gevolgd door de Amerikaanse druif waarvan grappa wordt gemaakt. Deze likeur – met alcoholpercentages tussen de 40 en 60 procent – is dankzij de Italiaanse invloeden uitgegroeid tot een van de populairste drankjes van deze regio.

6. Kastanjes hier kastanjes daar

Kastanjes. In Ascona zijn ze er van oudsher dol op. Op de tweede zaterdag van oktober staat dit stadje in het teken van jawel het Kastanjefestival. Voordat de bruine vrucht ingrediëntklaar is, gaan de kastanjes net als vroeger een grote pan in om te roosteren. Boven het open vuur. Tijdens het Kastanjefestival ontdek je wat voor lekkers je kan maken van dit bruine goud. Van kastanjejam- en honing tot kastanjetaart- en polenta. Dit jaar valt het festival op zaterdag 12 oktober.

7. Wat een uitzicht

De Alpenreuzen en palmbomen in één regio, dat levert natuurlijk spectaculaire uitzichten op. Voor hét uitzicht moet je op de berg Cimetta zijn. Hiervandaan kijk je uit op zowel het laagste punt – het Lago Maggiore – als het hoogste punt – de 4.634 meter hoge Dufourspitze – van Zwitserland. Om deze top te bereiken, heb je geen stevige wandelschoenen nodig. Vanuit Locarno ben je met de auto in ongeveer tien minuten in Orselina, waar je op de kabelbaan stapt die je binnen enkele minuten richting de 1.671 meter hoge Cimetta brengt.

8. Subtropisch luieren

Waar kan je in deze regio nu beter genieten dan onder de palmboom? In Ascona-Locarno waan je je in Zuid-Europa. De Zwitserse kustlijn van het subtropische Lago Maggiore telt meer dan tien officiële stranden. In Ascona vind je een van de grootste kuststroken met meerdere restaurants en volop schaduwrijke plekken.

9. Yoga trail

Wie in Ticino wellness combineert met een uitdagende wandeling komt uit bij een yoga trail. In de regio Gambarogno vind je er eentje van ruim drie kilometer. Vanuit Vairano ga je de hoogte in op weg naar het dorpje Sass da Grüm. Onderweg stuit je op negen yoga-oefeningen. Vanuit Sass da Grüm – een dorpje dat gebouwd is op een uitstekende rots van 660 meter hoog – heb je een spectaculair uitzicht op het Lago Maggiore. Dat niet alleen. Op de voorgrond zie je zowel de steden Ascona en Locarno als de Maggia liggen, de rivier die uitmondt in het Lago Maggiore.

Campingtip Ticino

Duik jij vanuit je kampeermiddel het liefst meteen de sauna in? Op Campofelice Camping Village in Tenero hoef je nooit ver te lopen voor een moment voor jezelf. Sinds afgelopen zomer vind je op deze luxe camping aan het Lago Maggiore een zwem- en wellnessparadijs van 2.000 vierkante meter. Naast een sauna vind je hier een Turks stoombad en een 25 meter bad.

Praat mee

Praat mee: Advertorial: Ticino, subtropisch in de Alpen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht