ACSI FreeLife

Menu

Advertorial: Actief in Zwitsers Ticino

Ascona-Locarno is een gebied van uitersten. Het laagste en het hoogste punt van Zwitserland liggen in elkaars blikveld en je kan er uitrusten aan het Lago Maggiore. Het maakt de regio in het kanton Ticino uitermate geschikt voor een gevarieerde kampeervakantie.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Alpe di Neggia Gambarogno @ Tom Malecha

Ticino ligt op zo’n tien uur rijden van Utrecht en is het meest zuidelijke kanton van Zwitserland. De laatste lettergreep verraadt het al, het gebied is bijna volledig Italiaanstalig. Ticino staat dankzij de ligging aan het Lago Maggiore ook wel bekend als de ‘Poort naar het zuiden’.

Voor een bijzonder uitzicht moet je op Cardada Cimetta zijn. Vanaf dit uitzichtpunt in Ascona-Locarno – een van de vier subregio’s van Ticino – kijk je tegelijkertijd uit op zowel het laagste punt als het hoogste punt van Zwitserland. Hierover lees je meer in deel 3 van dit drieluik over Ticino. In het eerste deel van deze trilogie geven we je drie tips voor een actieve kampeervakantie in en rondom Ascona-Locarno, het gebied dat is vernoemd naar de twee gelijknamige plaatsen aan het Lago Maggiore.

Tip 1: Ga toch fietsen!

De (e)mountainbike. In een ruig en bosrijk gebied met veel hoogteverschillen als Ascona-Locarno kan je er niet omheen. Zo’n ruige tweewieler is het ideale vervoermiddel voor de actieve kampeerder die houdt van avontuur en kickt op hoogtemeters. Voor een openingsrit is de Alta Verzasca van 8,3 kilometer en bijna tweehonderd hoogtemeters een aanrader. Vanuit Brione Verzasca cross je door de vallei van de Verzasca-rivier richting Sonogno. Kan het voor jou niet lang en zwaar genoeg zijn? Fiets dan de Alpe di Neggia Trail. Deze ronde van bijna 24 kilometer en een kleine 1.400 hoogtemeters start bij het treinstation Magadino-Vira aan het Lago Maggiore. Een twaalf kilometer lange klim leidt je naar de 1.395 meter hoge Alpe di Neggia.

Tip 2: Trek je wandelschoenen aan!

Ascona-Locarno is niet alleen een fietsparadijs. Met je wandelschoenen kan je hier alle kanten uit. De regio telt 1.400 kilometer aan officiële wandelroutes. Klimgeiten kunnen hun lol op met een route als de Sentiero Cristallina. Voor deze tocht van 42,6 kilometer die het Maggiadal volgt, moet je wel een aantal dagen uittrekken. Je start in Bignasco en volgt de rivier Bavona tot Lago Bianco. Eindbestemming is Airolo in het Bedrettodal, het langgerekte dal tussen het Gotthard- en Cristallinamassief. Onderweg naar de ruim 2.500 meter hoge top kom je een mix van landschappen tegen: uitgestrekte weilanden, bossen, meren, rotshellingen en watervallen. Een andere wandelaanrader is de vallei van Lodano.

Tip 3: Het water op

Met het Lago Maggiore om de hoek is het zonde om niet het water op te gaan. Je moet hier sterk in je schoenen staan om de verleiding van de comfortabele en mediterrane stranden met palmbomen te weerstaan. Beter houd je dat ligbed en boek tegoed en ga je eerst het water op met een surfplank voor een rondje peddelsurfen. voor het iets ruigere werk kan je het beste de rivier opzoeken die vernoemd is naar deze regio. De bovenloop van de Ticino is geliefd onder rafters. De riviertocht van Cresciano naar Arbedo is acht kilometer lang en leidt je langs rotsen, kastanjebossen, palmen en stranden.

Campingtip Ticino

Campofelice Camping Village in Tenero staat bekend als eens van de mooiste campings van Zwitserland. Het luxe vakantiecomplex met ruim zeshonderd toerplaatsen ligt aan de noordpunt van het Lago Maggiore, een ideale uitvalsbasis voor een actieve kampeervakantie. Vanuit deze camping kan je meteen het water op of in. Op deze website van de regio vind je in één oogopslag alle campings uit deze regio.

Praat mee

Praat mee: Advertorial: Actief in Zwitsers Ticino

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht