ACSI FreeLife

Menu

5x kamperen in Appenzellerland

In het Zwitserse Appenzellerland lijken de wijzers van de klok net ietsje langzamer te tikken. De mensen eren hun tradities met veel liefde en delen die graag met vakantiegangers.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

De regio lonkt met stille weiden, glooiende heuvels en gezellige stadjes. Een ideale bestemming voor een ontspannen kampeervakantie. ACSI FreeLife geeft je 5 redenen om te kiezen voor een kampeervakantie in Appenzellerland.

5x kamperen in Appenzellerland

1

Betoverende groene heuvelweilanden

Het Appenzellerlied moedigt aan: “eet het bord met de kaas mee op.” Neem daarvoor op de snelweg vanaf Zürich vlak voor St. Gallen de afslag en je komt terecht in een charmant landschap. In Appenzellerland kronkelen kleine, fijngebouwde straatjes rond almheuvels die terloops verspreid lijken over het weelderige groene landschap. Fruitboomgaarden en dennengroepen schurken tegen elkaar aan in verborgen valleien. De boerderijen liggen op de zonnige heuvelweides. Zo mooi, dat je bijna aan de echtheid ervan zou twijfelen. Wanneer je er met de camper doorheen tuft, genietend van het uitzicht, is het moeilijk om de impuls te onderdrukken onmiddellijk te stoppen, uit te stappen en per fiets of te voet het landschap in te trekken.

Ook aan speciaal voor vakantiegangers gemaakte attracties ontbreekt het niet. Met de heuvelweide-idylle in het achterhoofd is het ineens niet zo moeilijk om je voor te stellen dat je in een houten ton met verse wei stapt – een restproduct van de kaasproductie – en de heilzame uitwerking op lichaam en geest ondergaat. Help de boer bij het met de hand maaien van het gras en geniet van de zon. Laat voor deze keer je camper of caravan voor wat het is en breng de nacht door in het hooi. Of, de overtreffende trap van dit alles. Huur een koe, melk hem zelf en kijk toe hoe van die kaas melk wordt gemaakt.

2

Het schilderachtige centrum van Appenzell

In de hoofdstraat van Appenzell volgt het ene kleurrijk geschilderde huis op het andere. Aan je verwondering komt geen eind. Rijkgeschakeerde bloemenpatronen klimmen over groene luiken. Fantasierijke ornamenten kruipen tegen de liefdevol vormgegeven gevels omhoog, familiewapens zichtbaar onder de gevel. Gepotte geraniums met weelderig woekerende bloeiwijzen contrasteren met de witte en donkere houten gevels.

De Zwitserse vlag wordt ook buiten de feestdagen steevast gehesen. Het dorp Appenzell is met haar 7000 inwoners de hoofdstad van het kleinste Zwitserse kanton Appenzell-Innerrhoden. Het vormt samen met buurman Appenzell-Ausserrhoden de regio Appenzell, gelegen in een idyllisch heuvellandschap in het oosten van Zwitserland. Je kunt wandelen in Appenzells autovrije centrum en regionale specialiteiten en souvenirs aanschaffen; als de wisselkoers van de Frank de kooplust niet bederft. Het bewonderen van schilderijen kan al voor niets. De mooiste zijn afkomstig van Johannes Hugentobler (1897-1955), zoals de oorspronkelijke geneeskrachtige kruiden die zijn afgebeeld op de Löwe-drogisterij in het centrum. Wie van kleuren en vormen geen genoeg kan krijgen kan een bezoek brengen aan Art Museum Appenzell en Kunsthalle Ziegelhutte, waar meer dan tweehonderd moderne werken en meer dan duizend werken van Carl August en Carl Walter Liner worden getoond.

3

De overheerlijke kruidige Appenzeller kaas

Van de Zwitserse kaas nummer één wordt in het buitenland ondertussen meer gegeten dan thuis. Je kan bekijken hoe de beroemde Appenzeller gemaakt wordt. De transparante productie is te volgen via manshoge ramen. Van de bezoekersgalerij kijk je zo in Käsekessi waarin 6.500 liter melk tegelijk kan worden verwerkt. Ook zie je de 12.500 rijpende kazen onderhouden worden door een robot. In de kaasbioscoop wordt in een film het productieproces nog eens haarfijn uitgelegd. Je kan de kaas natuurlijk ook proeven en kopen.

In de omgeving worden in 65 dorpskaasfabrieken dezelfde ronde exemplaren vervaardigd. Spannend detail: het recept van de zogenaamde kruidenpekel – waarmee de kaas regelmatig wordt ingewreven – is onbekend. Slechts een paar ingewijden kennen het geheim. Wie echt op z’n Zwitsers van de Appenzeller wil genieten, kiest de fonduemix. Verhit het in een keramische pot, zet het op een brandertje en doop met brood. Informatie: www.schaukaeserei.ch

4

Het adembenemende berglandschap

Bijzonder hoog is de Säntis niet met zijn 2.501 meter. Maar hij is markant, op grote afstand zichtbaar en behoort gezien de weersomstandigheden ook duidelijk tot de hoog-Alpine klimaatzone. Deze huisberg van het Alpstein-massief ligt ongeveer tien kilometer ten westen van Appenzell en is vanaf Schwägalp bereikbaar met de kabelbaan. Eromheen ligt een uniek en zeer gevarieerd wandel- en klimgebied, voorzien van grote variëteit aan wandelroutes. Van een pleziertochtje, tot de gerenommeerde “Bergtour” en de klimroute voor experts; alles is voorhanden.

26 bergherbergen – sommige met werkelijk adembenemend uitzicht – zorgen ervoor dat niemand zware proviand de berg op hoeft te slepen. Zes kabelbanen maken hoogtewandelingen zonder grote beklimmingen mogelijk – al bereikte Richard Wagner in 1850 als toerist de top nog te voet. Uitzonderlijk mooi zijn de wandelingen die je naar de drie bergmeren leiden. Het pad naar Seealpsee kruist een ruisende waterval en aan de oever nodigt een zeer knus gelegen berggasthof je binnen. Ook indrukwekkend is een wandeling over de Lisengrat, met prachtig uitzicht op de zeven Churfirsten inbegrepen. Informatie: www.alpstein.ch

5

De levendige traditie

Vaak is het nog pikdonker wanneer in mei de geiten, koeien en boeren in klederdracht de weide in trekken. Deze zogenaamde Alpfahrt is voor veel boeren in het traditionele Appenzellerland een feestdag, net als het huiswaarts drijven van het vee in de nazomer en de veeschouw in het najaar. In de regio is voor toeristen veel te ontdekken aan oude gebruiken en ambachten. In het Appenzeller Volkskundemuseum in Stein is naast de toegankelijke kaasfabriek ook de mogelijkheid om de handwerkcultuur te ervaren. In de zomer zijn er dagelijks weef- en borduurdemonstraties. Een meer authentieke en spannende ervaring beleef je in de werkplaatsen van de goudsmeden, melkveehouders, dulcimer (snaarinstrument, red.) spelende boeren, volksschilderkunstenaars of Weißküfern – die traditioneel melkverwerkingsgerei produceren. Enkele van de adressen zijn te vinden op www.appenzellerland.ch

Vergeet deze tips niet

Nog een paar tips voor attracties die de moeite waard zijn:

Kronberg Rope Park

Met acht parcours over een afstand van 945 meter is het Kronberg Rope Park de grootste in zijn soort in Oost-Zwitserland. www.kronberg.ch

Museum Liner

Tentoonstellingen met het werk van Carl Augustus Liner (1871-1946) en Carl Walter Liner (1914-1997), evenals hedendaagse kunst. Spannende architectuur. www.museumliner.ch

Barfußweg

Het vijf kilometer lange pad leidt via het Gontner hoogveen van Jakobsbad tot Gontenbad – met snackstations onderweg.

Ben je overtuigd om in Appenzellerland te gaan kamperen? Je caravan of camper kun je kwijt op Camping Eischen.

Bron: MPS, Tekst: Julia Berg, Foto: Switzerland Tourism

Praat mee

Praat mee: 5x kamperen in Appenzellerland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation