ACSI FreeLife

Menu

Zweden duurste vakantieland

Nederlanders gaan graag op vakantie in Europa. Maar hoeveel die vakantie kost, kan erg verschillen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de prijsverschillen tussen de verschillende Europese landen groot zijn. Zweden is het duurst.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
3
3
ReactiesPraat mee

NRC Handelsblad onderzocht met behulp van diens buitenlandse correspondenten hoe duur een gemiddelde vakantiedag kost in elf Europese landen.

Boodschappenlijstje

Het boodschappenlijstje voor zo’n dag bevatte typische vakantieaankopen als een cappuccino, een biertje op het terras, een ansichtkaart, een volle tank benzine, een toegangskaart voor de dierentuin, een driegangenmenu met een fles huiswijn en een overnachting op een camping voor vijf personen.

Prijzen van bijvoorbeeld een cappuccino varieerden tussen € 1,20 (Italië) en € 3,48 (Zweden). De prijzen voor de campingovernachting liepen uiteen van € 22,40 (Verenigd Koninkrijk) tot maar liefst € 75,71 (Frankrijk) maar ligt in de meeste landen rond € 40 à € 45.

Zweden duurste vakantieland

Van de elf landen kwam Zweden als duurste land uit de bus. Alles bij elkaar betaal je in Zweden bijna € 400 voor het lijstje. Dat is met stip de hoogste prijs. Favoriet vakantieland Frankrijk staat als tweede op de lijst van NRC Handelsblad met dik € 250. De middenmoot bestaat uit Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Nederland en België.

Portugal goedkoopste

In Portugal ben je als vakantieganger het goedkoopste uit. Het denkbeeldige vakantiedagje kost er nog geen € 185. Andere Zuid-Europese landen als Spanje en Italië zijn maar net iets duurder, gevolgd door Duitsland, dat net boven € 200 uit komt.

Frankrijk populairste vakantieland

Al staan we bekend om het letten op onze uitgaven, het lijkt erop dat Nederlanders zich niet echt laten leiden door deze prijsverschillen. Want al is Frankrijk het favoriete land van de meesten, dit blijkt een relatief duur land te zijn om op vakantie te gaan. Duitsland en Spanje, ook populaire bestemmingen, zijn een stukje goedkoper dan Frankrijk.

Praat mee

 1. MV
  Max de Vries

  Weer een onderzoek die voorbij gaat aan de intelligentie van de vakantie zoeker.
  Je kiest naar aanleiding van jouw voorkeuren, bv natuur, cultuur, voor een bepaald land. En die keuze wordt in eerste instantie niet door geld bepaald. Daarna kijk je wat financieel haalbaar is en maak je een keuze. gelukkig zijn de landen niet vergelijkbaar(grijs).

  Reageer
  0
  0
 2. lz
  lex zoetekouw

  Hallo.

  Ik heb grote twijfels aan dit onderzoek gezien bijvoorbeeld het feit dat Zwitserland goedkoper zou zijn dan Frankrijk.
  Dit is absoluut niet mijn ervaring.

  Mvrgr,

  Lex

  Reageer
  1
  0
 3. Visit Sweden heeft in NRC Handelsblad gereageerd op het onderzoek. De ingezonden brief kan je hier lezen.

  ‘Appels met peren vergelijken’ noemt Visit Sweden het onderzoek. Een vakantiedag kost volgens eigen onderzoek zo’n 150 euro minder.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Zweden duurste vakantieland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation