ACSI FreeLife

Menu

Zomergeluk in Zweden

Keer de Route du Soleil de rug toe in het hoogseizoen en beproef je geluk in Zuid-Zweden. Daar vind je rust op de weg, een onaangetaste natuurwereld en kun je nostalgisch meezingen met de liedjes van Pippi Langkous.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

ACSI FreeLife reisde bijna 3500 kilometer door Zweden, langs onder meer het schiereiland Kullen aan de westkust, het eiland Öland in het oosten, het Götakanaal, pretpark Astrid Lindgrens Värld, het immense Vänermeer en Stockholm, de meest noordelijke bestemming van de reis.

Varberg

De trip begint bij Varberg, in de provincie Hallands län. Kenmerkend is de imposante burcht uit de dertiende eeuw. Vroeger zaten hier boze schurken. “Tegenwoordig komen toeristen vooral af op het veenlijk in het historische museum van de vesting”, vertelt de vriendelijke gids.

Varberg heeft nog iets unieks te bieden: een koud badhuis in Moors-Arabische stijl. De geschiedenis van het bouwwerk gaat terug tot 1820 en werd in de loop der eeuwen meer-maals verwoest maar telkens weer herbouwd. Vandaag de dag kun je er uitgebreid genieten van sauna’s en baden in de koude Oostzee, pal aan het strand.

Aangenaam warm in Zweden

Volgende halte op onze rondreis door het zuiden van Zweden is schiereiland Kullen. Aan de zeezijde van de Kullaberg staat de vuurtoren Kullens Fyr. Hieraan grenst het in 2007 ingewijde bezoekerscentrum Naturum. Daar kom je alles te weten over de plaatselijke flora en fauna. Je kunt er zeesterren aanraken, een natuurquiz doen en je krijgt er tips voor een tuimelaarsafari.

We vervolgen onze weg naar Åhus aan de lange Hanöbaai. Dit haast eindeloze zandstrand is geliefd vanwege het ondiepe, warme water. Helemaal achteraan bij de pier van de stad is het water echter behoorlijk fris. Maar de zon meent het goed: in tegenstelling tot het heersende vooroordeel kan de Zweedse zomer echt wel aangenaam zijn.

Pippi Langkous

Onze volgende bestemming is Vimmerby in Småland. Hier is het pretpark Astrid Lindgrens Värld een absolute – nostalgische – must. Je kijkt er je ogen uit, met als absoluut hoogtepunt Villa Kakelbont uit de verhalenreeks rond Pippi Langkous. Pippi brengt mensen uit alle windstreken en van alle leeftijden samen. Want geef toe, ook jij zingt dit moeiteloos mee:

“Twee maal drie is vier
Wiedewiedewiet en twee is negen
’k Richt de wereld in
Wiedewiede naar mijn eigen zin”

Iedereen, ongeacht leeftijd en afkomst, zingt uit volle borst mee. In alle talen, door elkaar maar mét elkaar. Als je de sfeer wil proeven van de plek waar Astrid Lindgren ooit de ervaringen verzamelde die later haar verhalen zouden voeden, wandel of fiets je vanaf de camping van het pretpark in iets meer dan een kilometer naar Astrid Lindgrens Näs, het geboortehuis van de schrijfster. Daar in de tuin groeit trouwens ook Pippi’s limonadeboom.

Benieuwd naar alle ervaringen tijdens deze reis door het zuiden van Zweden? Lees het in de special van ACSI FreeLife 2-2016. In deze special is aandacht voor dé kampeerbestemmingen van 2016. Waar ga jij heen?

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Zomergeluk in Zweden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation