ACSI FreeLife

Menu

Ultieme campertrip door West-Amerika

Welke plekken mag je absoluut niet missen op een campertrip door het beloofde land Amerika? Redacteur Rosanne Vriend reisde in sneltreinvaart in drie weken 7.000 kilometer en geeft haar vijf favoriete plekken.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Route West-USA
camper USA
Denver Grand Teton

Een roadtrip met camper door het Westen van de Verenigde Staten staat op het verlanglijstje van menig reiziger. Zo ook op het mijne. De keuzestress begint al bij het uitstippelen van de route. Wat is er immens veel te zien! Dat ene nationale park, dat andere of toch die stad mee pakken?

Reisgenoot Jaap en ik hebben (maar) 3,5 week de tijd. En we reizen in het najaar, dus niet overal is het even warm. We willen een mix van steden en natuur, van de geijkte bezienswaardigheden en minder bekende plekken. Uiteindelijk kiezen we voor een ronde van Colorado, Wyoming, Idaho, Oregon, Californië, Nevada, Arizona en terug naar Colorado.

Denver, outdoorstad

We kiezen er voor om te starten in Denver, de hoofdstad van Colorado. Van de luchthaven kun je eenvoudig met de trein in dertig minuten naar het centrum van de stad komen. Het verbaast me dat er ruim 600.000 mensen in Denver wonen. Door de grote wegen en het typisch Amerikaanse, rechte stratenplan, voelt het heel ruimtelijk en nooit druk. Denver is echt een stad voor outdoorfanaten. De Rocky Mountains liggen zo dichtbij dat in het weekend bijna iedereen lekker de natuur in gaat. Het is schoon op straat, je ziet sportieve mensen, gezond eten domineert de restaurants en bovenal is de sfeer goed. De stad eindigt niet voor niets al jaren hoog in de lijst van beste steden om te wonen in de Verenigde Staten.

Grand Teton National Park, tepelbergen

De meeste toeristen bezoeken Yellowstone National Park en slaan Grand Teton over. Jammer voor ze en fijn voor ons: het is hier schitterend en lekker rustig. In het park vind je 320 kilometer aan wandelpaden. De ‘Tetons’ is het gebergte dat de hoofdrol speelt in het nationale park. Met een hoogste top van 4.197 meter torent het besneeuwde gebergte overal bovenuit. Dat moet de Franse pelsjager en naamgever van de bergen ook hebben opgemerkt. En misschien had hij een kleine frustratie omdat hij zo ver van huis was? Hij vernoemde de bergen namelijk naar vrouwelijke tepels (tetons) en hoewel er met mijn verbeeldingskracht niks mis is, zie ik de gelijkenis niet. Tip: kampeer op Colter Bay Campground. Hier kwamen we in de schemering oog in oog te staan met een moeder- en babyhert.

Idaho, waar zijn de toeristen?

Tja, waar moet je Idaho nou van kennen? Eerlijk gezegd had ik ook nog nooit stilgestaan bij het bestaan van de staat, totdat onze route er ineens dwars doorheen voerde. En dat werd misschien wel de grootste verrassing van onze reis. In deze staat heb je de meest bizarre natuur. Meren, bergen, bossen, watervallen, vulkanische landschappen… En omdat er geen andere toeristen zijn, heb je telkens het gevoel dat je de natuur zelf ontdekt. Bovendien vind je er een overweldigend aanbod aan campings en camperplaatsen. Conclusie: drie dagen Idaho is veel te kort. Hier kun je makkelijk drie weken rondreizen zonder je een minuut te vervelen. Ik wil terug!

Santa Cruz, surf’s up!

Santa Cruz is een klein Californisch kuststadje. Deze plek aan de kust ademt eigenlijk maar één ding: surfcultuur. Dat is overal merkbaar. Mensen zijn relaxed, gezondheid is belangrijk en er hangt een hele fijne sfeer. Hier werd surfen geïntroduceerd op het Amerikaanse vasteland, zo leren we in het schattige surfmuseum in een kleine vuurtoren. In 1885 kwamen drie prinsen uit Hawaï naar Santa Cruz om in het Amerikaanse leger te dienen. Ze surften al in Hawaï en brachten de sport naar het vasteland. Steeds meer surfers stonden op en het materiaal werd ook steeds beter. Het is hier waar Jack O’Neill de wetsuit bedacht in 1952. Het ultieme materiaal om langer in het koude water te kunnen blijven. Als we al die surfers in de zee zien liggen, kunnen we niet achterblijven en boeken een surfles bij Club Ed Surf School. Niet zo’n waterrat? Alleen het kijken naar de surfers is al een attractie op zich. Daarnaast kun je zeeleeuwen spotten op de pier en een bezoekje brengen aan de Farmers Market.

Grand Canyon, per spoor

De meeste camperaars staan met hun camper in het Grand Canyon National Park. Wij doen dat niet en kiezen voor het Grand Canyon Railway RV Park in Williams. Vanaf hier vertrekt een trein die ons in ruim twee uur over 65 mijl spoor naar de Grand Canyon brengt. De spoorlijn werd in 1901 aangelegd om de reistijd naar het natuurwonder te verkorten. Uiteraard ben je er tegenwoordig veel sneller met de auto of camper, maar de nostalgische reis inclusief historische karakters die muziek maken en zelfs de trein beroven, maken de beleving compleet. Tip: wandel bij aankomst bij de Grand Canyon langs het South Rim. Neem de bus naar Yaki Point en wandel terug. Op de uitzichtpunten is het druk met touringcartoeristen maar op de stukken daar tussen heb je de kloof voor jezelf.

14 pagina’s West-USA

Benieuwd naar de andere plekken die ik op mijn reis bezocht? In ACSI FreeLife 3-2017 lees je het 14 pagina’s tellende artikel. Met een overzicht van alle bezochte campings.

bestel magazine

Praat mee

 1. Hallo Rosanne en Jaap
  Ik zou deze site (http://www.ontdek-amerika.nl/) eens bezoeken voor af dat je naar Amerika gaat.
  Dan mis je niks op je trip.
  Onze ervaring:maak minderkilometers en zie meer
  Groetend,
  Sipke

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Ultieme campertrip door West-Amerika

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation