ACSI FreeLife

Menu

Op campertour door Texas

Texas is bijna twintig keer groter dan Nederland. Eenzame woestijnen, brede berghellingen en gigantische canyons. Dat beeld van Texas kennen we wel. Toch heeft deze Amerikaanse staat voor kampeerders en camperaars veel meer te bieden dan alleen maar big, hamburgers en steaks van twee kilogram.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

De camper – of motorhome zoals ze in Texas zeggen – is het ideale vervoersmiddel om het gebied nu eens echt te ontdekken. Wat te denken van het Nationaal Park Big Bend. Dit gebied behoort tot de belangrijkste Unesco biosfeerreservaten en is een absoluut paradijs voor wandelaars, mountainbikers en gelegenheidscowboys. Met 3.242 vierkante kilometer is dit een van de grootste natuurgebieden van de Verenigde Staten.

Futuristisch uitzichtpunt over Dallas

Kampeerders die hun Texas-trip graag beginnen in de steden is de Reunion Tower in Dallas een mooie aanrader. Vanaf deze 171 meter hoge futuristische glazen bol heb je een 360-graden panorama. Zelfs de witte kruisen op het asfalt van Main Street zijn vanaf het platform te herkennen. Ze staan symbool voor een nationaal trauma van de Verenigde Staten: de moord op John F. Kennedy op 23 november 1963.

Terug naar Nationaal Park Big Bend. Om als hobbycowboy ingewijd te worden is er waarschijnlijk geen betere setting dan die van Big Bend. Een oneindig stuk volkomen ongerepte wildernis. Hier zou na elke bocht een klassieke Western gefilmd kunnen worden. En Wild Bill heeft gelijk, zijn breedgerande hoed bewijst onder de genadeloos zinderende zon uitstekende diensten. Linda, van de Lajitas Stables, rijdt te paard met buitenlandse toeristen door dit prentenboeklandschap. Ver reikt het uitzicht over felgele woestijnbloemen en knalrode rotsen. Al snel hebben we een eindeloze selectie Ennio Morricone deuntjes in onze hoofden.

Cinnebermijn

De nabijgelen stad Terlingua staat bekend als toegangspoort naar Big Bend. Toen daar eind 19e eeuw het mineraal cinnaber (vermiljoen) werd ontdekt, ontwaakte het door god en alleman verlaten gebied uit zijn winterslaap. Vrijwel van de ene op de andere dag werd de Chisos Mining Company de tweede grootste cinnabermijn ter wereld. Wat de Indianen tot dan toe gebruikten voor het beschilderen van hun gezicht voor de strijd, en voor het verven van dierenhuiden, diende nu de oorlog in het verre Europa.

Het uit cinnaber verkregen kwik hadden wapenproducenten dringend nodig om ontstekers voor springstof te maken. Na de Tweede Wereldoorlog werden de bommen elektrisch ontstoken, en de boomtown Terlingua verviel snel weer tot spookstad.

Windows View Trail

Daarnaast kunnen avontuurlijke reizigers in Terlingua sappige steaks eten en worden ze met open armen ontvangen in de gemeenschap. Vanaf hier is het nog slechts een paar mijl naar de ingang van het park en de beste wandelingen. In de Chisos Mountains zijn prachtige wandelingen en tours mogelijk. Een must, zelfs voor vakantiegangers met een motorhome die maar kort blijven. Goed te doen is de perfect gemarkeerde Window View Trail in het Chisos Basin.

Lubbock, de volgende aanbevelenswaardige stop, staat volledig in het teken van de markante, zwarte hoornen bril van Buddy Holly. De bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen rock-’n-roller is zonder enige twijfel de beroemdste zoon van de stad. Ter ere van hem werd een museum opgericht. De titels van zijn onvergetelijke nummer één hits, zoals “Peggy Sue”, zijn vereeuwigd op de tegels van zijn Walk of Fame.

Avondje rodeo

Voor een avondje spektakel moet je bij het Cowtown Coliseum in Fort Worth zijn. Daar maken acht bange seconden het verschil uit tussen roem en revalidatie. Bij ‘s werelds grootste indoor rodeo riskeren cowboys op wilde Broncos en tonnen wegende stieren hun botten. In “Billy Bob’s Texas, the world’s largest Honky Tonk” gaat het even later vrolijk verder. De countrytempel biedt plaats aan 6000 mensen. Diverse bands en nog een rodeo laten het bier rijkelijk vloeien.

Voor een overnachting kun je het beste terecht in het Nationaal Park Big Bend. Hier vind je drie campings. Je kunt hier het beste terecht in lente en de herfst. In maart en april staat de woestijn in bloei. In de zomer is het te warm voor outdooractiviteiten.

In ACSI FreeLife 4-2016 vind je nog veel meer informatie over deze immense Amerikaanse staat. Verrassende pitstops aan de Route 66. De bizarre natuur in het Palo Duro Canyon State Park. Het Texaanse levensmotto ‘Think big’. Je bestelt het nieuwe nummer hier.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Op campertour door Texas

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation