ACSI FreeLife

Menu

In een ‘acht’ door Yukon en Alaska

Als je met camper door Yukon en Alaska toert, kan het zo maar zijn dat je meer dieren tegenkomt dan andere campers. Tim Voges ontdekte het desolate gebied voor ACSI FreeLife door een acht te rijden. 

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
alaska

Deze vierduizend kilometer lange ‘8’ is een route die grofweg uit twee ronden bestaat. Eentje in het Canadese Yukon en eentje in Alaska, de 49e staat van de Verenigde Staten.

Beer in de berm

Reizen en avontuur laten zich hier optimaal combineren. Slechts vijf kilometer ten zuiden van Whitehorse zijn we de enigen op de weg en voortdurend wisselen uitzichten op uitgestrekte bossen, met sneeuw bedekte bergen en groen schitterende meren elkaar af. Nog maar een paar minuten later staat hij al in de berm, onze eerste zwarte beer. We zitten in de camper, achter glas. Veiligheid voor alles.

In Skagway bereiken we de Grote Oceaan en daarmee ook Alaska. In deze plaats leggen veel cruiseschepen aan die de beroemde ‘Inside Passage’, met zijn vele gletsjers, gebruiken. Een beetje onwerkelijk liggen de monsterlijk grote oceaanreuzen in de bescheiden haven van het voormalige goudwinnersstadje dat nog niet eens negenhonderd inwoners telt.

Fjordenlandschap

Een veerboot brengt ons van daaruit naar Haines. De passage leidt door een mystiek fjordenlandschap. Helaas zien we geen walvissen. Op de andere oever loopt de weg door het Kluane National Park. Het omvat een enorm rivierdal vol zandbanken en aangespoelde boomstronken.

Rendieren grazen in de zon, arenden zweven door de zuiverste lucht aan de blauwe hemel. Op de achtergrond stijgen machtige, met gletsjers bedekte toppen boven het landschap uit. Als nu een pelsjager, gekleed in leder met franjes, het beeld zou doorkruisen, zou het niemand verbazen.

Grizzlies

Op de hoogvlakte van Haines Summit loopt een grizzlybeer met twee welpen. De dieren zijn zo dichtbij dat we ze kunnen aanraken, zelfs de telelens van onze camera kan in de tas blijven. Een toevalstreffer.

Grizzlies worden beschouwd als de grootste, maar ook de meest zeldzame beren in Alaska. En bovenal de gevaarlijkste. We zitten in onze camper en beleven dit moment alsof we in de dierentuin zijn. Alleen dan andersom.

Zo rolt redacteur Tim Voges tijdens zijn reis door Yukon en Alaska van het ene in het andere hoogtepunt. Ben jij benieuwd wat voor bijzondere plekken hij nog meer tegenkomt en hoe en waar je een camper kunt huren? In ACSI FreeLife 7-2016 lees je het allemaal.

bestel magazine

Praat mee

 1. M Sonnemans

  Wij zijn van plan om volgend jaar een aantal weken( 6/8) een rondreis door Yukon te gaan maken met een camper.
  Zijn er mensen met ervaringen in deze streek?
  Ik zou ze graag horen.
  Vriendelijke groet Maartje

  Reageer
  0
  0

Praat mee: In een 'acht' door Yukon en Alaska

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation