ACSI FreeLife

Menu

In 2020 is het tijd voor Tsjechië

In Tsjechië vind je eeuwenoude bossen, machtige rotsformaties, zuivere lucht en tal van routes voor fietsers en wandelaars. Ook voor cultuurliefhebbers valt er veel te beleven. Kortom, in 2020 wordt het tijd voor een kampeervakantie in Tsjechië.

Auteur
Timo de Boer
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Tsjechië_Boheems Zwitserland

Tsjechië ligt in het midden van Europa. Door deze centrale ligging voerden veel handelsroutes door het Boheemse en Moravische land. De rijkdom die handelaren en heersers brachten, heeft een overvloed aan kastelen, burchten en historische steden achtergelaten. Monumenten die schitterend zijn om te bezoeken en ideaal te combineren te zijn tijdens een fiets- of wandeltocht.

Een fietstocht langs de Elbe brengt je bijvoorbeeld langs de prachtige steden Mělník en Litoměřice. Een bezoek aan kasteel Karlštejn kun je dan weer uitstekend combineren met een fraaie boswandeling door het Boheemse karstgebied Český Kras.

burcht Karlstejn Libor Svacek 1Karlstejn in de buurt van Praag, is het belangrijkste kasteel van Tsjechië.
Foto: Libor Svacek.

Bergachtig Bohemen in Tsjechië

Tsjechië bestaat uit drie regio’s: Bohemen, Silezië en Moravië. Eén derde van het land is bedekt met feeërieke loofbossen en groene naaldbossen. De meeste bergen vind je in Bohemen. Het Reuzengebergte is het hoogste gebergte van het land met de Sněžka als hoogste piek (1.603 m). Het is een populair wandelgebied met dagtochten naar watervallen, uitzichtpunten en de bron van de rivier de Elbe. Er is zelfs een bierwandelroute die je langs vijf brouwerijen brengt. Rondom het Reuzengebergte zijn bovendien tal van bezienswaardigheden, zoals glasblazerijen, het barokke oord Kuks, het klooster in Broumov en de stad Liberec.

Boheems ZwitserlandDe rotsen in Boheems Zwitserland zijn overblijfselen van een ondiepe zee die hier miljoenen jaren geleden was.

Labyrint van rotsen

Wandel tussen machtige zandsteenrotsen in Boheems Zwitserland en Boheems Paradijs. De rotsen zijn overblijfselen van een ondiepe zee die hier miljoenen jaren geleden was. Boheems Zwitserland is één van de vier nationale parken van Tsjechië en is uniek vanwege haar geologische karakter. Vaar met een bootje door de kloof, wandel langs de rotsen en bewonder de natuurlijke brug Pravčická Brána. Het gebied Boheems Paradijs ligt ten noorden van Praag en is net zo indrukwekkend. Wandelroutes brengen je langs gigantische zandstenen torens. In dit gebied vind je tevens veel burchten, zoals de burchtruïne Trosky die je al van verre kunt zien. In het natuurgebied Adršpach zijn deze bijzondere rotsformaties ook te bewonderen.

De schoonste lucht van Europa

De schoonste lucht van Europa vind je in ‘Het Dak van Europa’, een grensoverschrijdende natuurstrook van 1630 vierkante kilometer. Het Boheemse en Beierse Woud (Tsjechisch: Šumava) zijn nationale parken en het leefgebied voor lynxen, edelherten en elanden, evenals vele bedreigde vogelsoorten. In het Boheemse Woud voeren er prachtige wandelroutes langs voormalige gletsjermeren, door veenmoerassen en naar diverse bergtoppen. Fietsers kunnen gedeeltes van de Eurovelo 13 volgen, een fietsroute langs het voormalige IJzeren Gordijn.

Een populaire en ontspannen fietstocht is een rondje om het Lipnomeer, het grootste meer van Tsjechië. Op een half uurtje rijden van het Lipnomeer vind je de pittoreske stad Český Krumlov met een magnifiek kasteel en de Moldau die door de plaats stroomt. Het sprookjeskasteel Hluboka, vlakbij de Unesco stad Český Krumlov, is tevens een bezoek waard.

fietsen Elbe route gezinFietsen langs de Elbe. 

Charmant Zuid-Moravië

Zuid-Moravië is een streek vol verrassingen voor fietsers, wijnliefhebbers en cultuurliefhebbers. Neem de tijd om de chateaus Lednice en Valtice te bewonderen en de pittoreske plaatsjes Znojmo en Uherské Hradiště. Zuid-Moravië behoort tot één van de mooiste gebieden van Tsjechië. De omgeving is rijk aan glooiende heuvels met wijngaarden en wijnkelders die half onder de grond verstopt liggen. Het nationale park Podyjí ligt aan de grens van Oostenrijk en is door haar ongereptheid een walhalla voor natuurliefhebbers. Ten noorden van Brno, de hoofdstad van Moravië, kun je de Moravische Karst bezoeken. Een bosrijk gebied met kalksteengrotten.

Praktische info Tsjechië

Vier nationale parken

Tsjechië is twee keer zo groot als Nederland en leent zich bij uitstek om rond te trekken. Elke regio heeft een ander karakter met tal van mooie plekken. Er zijn vier nationale parken verspreid over de provincies Bohemen en Moravië. Naast prachtige natuur, pittoreske dorpjes en middeleeuwse kastelen is het land ook aangenaam vanwege de aantrekkelijke prijzen. Geniet van Tsjechische pivo en de rust en de ruimte die het land te bieden heeft.

Vignet voor Tsjechische snelwegen

Tsjechië ligt op ongeveer 900 kilometer rijden vanaf Utrecht. De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in de snelwegen, waardoor veel plaatsen eenvoudig te bereiken zijn. Voor de snelwegen is een vignet nodig, deze is bij de grens en bij benzinestations te koop.

Handige websites

zomer.czechtourism.com: uitgebreide info over een kampeervakantie in Tsjechië. Tsjechië.czechtrails.com: site met wandel- en fietsroutes. Gratis brochures en fietskaarten kun je aanvragen via amsterdam@czechtourism.com

Kamperen in Tsjechië

In Tsjechië, vooral in Bohemen, is er een breed aanbod aan campings. Van moderne campings met zwembad, camperplekken tot mini-campings op het platteland. Bovendien zijn er redelijk wat campings in Tsjechië met Nederlandse eigenaren, mensen die de schoonheid van het land snel ontdekt hebben.

Zuid Moravie fietsen

Fietsen in Tsjechië

Door Tsjechië stromen meer dan honderd rivieren en langs veel van deze rivieren is fietsen mogelijk. De Elbe en de Moldau zijn de langste rivieren in Tsjechië. De Elbe heeft haar bron in het Reuzengebergte en stroomt 370 kilometer door Tsjechië om vervolgens de Duitse grens te passeren. De Moldau begint in het zuiden van Bohemen. Langs beiden rivieren ligt een mooie fietsroute welke op elkaar aansluiten.

Een minder bekende, maar net zo‘n mooie fietsroute langs een rivier is de Egerroute. Het traject brengt je langs steden als Cheb, Karlovy Vary en eindigt in Litoměřice, waar de rivier de Eger samenvloeit in de Elbe. In Moravië, het oostelijke deel van Tsjechie, is de Moravska trail een populaire fietsroute. Dit fietstraject langs de rivier de Morava is in totaal driehonderd kilometer. De route begint in het noorden van Moravië, in het Jeseniky gebergte, en eindigt in Zuid-Moravië. Fietsers kunnen genieten van een afwisselend landschap van bossen, uitgestrekte vlaktes en de historische steden Olomouc, Kroměřiž en Uherske Hradiště.

bier kopie

Pils en wijn

Tsjechië staat bekend om haar pils. Dit gerstenat wordt sinds 1842 met strikte regels gebrouwen. Maar wist je dat Tsjechië ook een wijngebied heeft? In Zuid-Moravië, bij de grens van Oostenrijk, wordt witte wijn geproduceerd. Er zijn zelfs speciale wijnroutes die je langs wijngaarden, wijnkelders en charmante dorpjes voeren.

Praat mee

 1. K

  Mooi overzichtsartikel.
  Wist je dat het Tsjechische wegenvignet ook gewoon vooraf, in Nederland te bestellen is?
  Google even op vignet Tsjechie bestellen…

  Reageer
  0
  0
  1. i

   https://hartmanova.eu hier kan je bestellen, wordt na betaling netjes thuis gestuurd.

   Reageer
   1
   0

Praat mee: In 2020 is het tijd voor Tsjechië

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht