ACSI FreeLife

Menu

Hier moet je zijn in Tsjechië

Voor kampeerders heeft Tsjechië heel wat te bieden. Pittoreske steden. Uitgestrekte natuur. Wijnranken. Fietsroutes. Je komt het er allemaal tegen. Niet voor niets is Tsjechië een kampeerland in opkomst. Maar wat zijn de aanraders als je met je kampeermiddel richting het voormalige Tsjechoslowakije trekt?

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Mikulov_foto CzechTourism
Boheemse Woud_foto Dagmar Veselkova
Tsjechië_Zuid-Moravië_uitkijkpunt

Na 900 kilometer rijden ben je er al. Toch kennen de meeste Tsjechië-gangers het  land vooral van de pracht en praal van de hoofdstad Praag. Als je dan toch in dit Centraal-Europese land bent, is het zonde om de rest van het land links te laten liggen. ACSI FreeLife geeft je daarom 4 bestemmingtips voor Tsjechië.

1. Zandsteenkunst

Op een uurtje rijden van Praag ligt natuurpark Kokořin. Hier kom je tot rust in een glooiend landschap met bossen, meren, ruïnes en zandsteenrotsen. Een ideale omgeving om er met de fiets of de wandelschoenen op uit te trekken. Hoog boven de bossen torent het Kokořin-kasteel uit. Dit kasteel met cilindervormige toren was lang geleden een toevluchtsoord voor rovers.

2. De natuurpraal van Bohemen

Over natuurparken gesproken. Wie naar Tsjechië gaat voor de natuur, kan niet om het grootste natuurgebied van het land heen. Het Boheemse Woud (zie foto 2, foto Dagmar Veselkova) is een paradijs voor natuurliefhebbers. In dit uitgestrekte middelgebergte stuit je op grote bosgebieden, valleien en mysterieuze veenmoerassen. Vorig jaar is een nieuw wandeltraject geopend die voor een groot deel door het Boheems Woud voert. Deze Zlatá Stezka of Goldstieg is een wandelroute van in totaal 600 kilometer lang.  Een mooie gelegenheid voor een flinke meerdaagse wandeltocht.

3. Vier het wijnseizoen

Zuid-Moravië is dé wijngregio van Tsjechië. In september staan ze in dit gebied onder Brno uitgebreid stil bij de wijnoogst. In deze oogstmaand is zo ongeveer ieder weekend wel ergens een wijnfeest. Van 6 tot en met 8 september is het de beurt aan Mikulov  (zie foto 1, foto CzechTourism). Het weekend daarop is er een wijnfeest in Znojmo en het weekend daarop ligt het wijnepicentrum in Mělník.

4. Fietsen lang het IJzeren Gordijn

Zuid-Moravië is niet alleen dé wijngregio van Tsjechië. Bij fietsers is deze streek op de grens met Oostenrijk behoorlijk in opkomst. Dit jaar is het dertig jaar geleden dat het IJzeren Gordijn viel. De eurovelo 13 is een internationale fietsroute die langs deze verboden grens van weleer voert. Na de Tweede Wereldoorlog mocht er meer dan veertig jaar niemand in de buurt komen van deze barrière tussen het kapitalistische westen en het communistische oosten. Hierdoor had moeder natuur vrij baan en dat zie je tientallen jaren terug in de verschillende nationale parken die deze regio telt.

Lees meer in ACSI FreeLife 3-2019

Wil jij weten waarom Zuid-Moravië zo geliefd is bij fietsers? Bestel dan alvast ACSI FreeLife 3-2019. In deze nieuwe editie lees je het verhaal van redacteur Sanders fietsvierdaagse in het spoor van het IJzeren Gordijn. ACSI FreeLife 3-2019 ligt vanaf 4 april in de boekhandel. Als je het nieuwe nummer nu al bestelt, heb je ‘m net als de abonnees op 2 april in de brievenbus.

Praat mee

Praat mee: Hier moet je zijn in Tsjechië

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht