ACSI FreeLife

Menu

Fietsend langs het IJzeren Gordijn in Tsjechië

IJzeren hekken die onder stroom staan, observatietorens, greppels, prikkeldraad, strenge grenscontrole en honden. Voor 42 jaar lang was Tsjechië afgesloten van de buitenwereld en was het onmogelijk om naar de westerse landen te vluchten door het IJzeren Gordijn. Tegenwoordig is het mogelijk om de voormalige grens fietsend te volgen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee

The Iron Curtain Trail, ofwel De IJzeren Gordijnroute is een internationaal fietstraject en is in totaal 10.500 km lang. Het traject is de langste EuroVelo route in Europa en gaat door het gehele Europese continent.

Het Tsjechische gedeelte

Het traject van de IJzeren Gordijn route in Tsjechië is 770 kilometer lang en begint in Hranice op de Beierse-Tsjechische grens. Diverse keren passeer je de Duitse, Oostenrijkse en Tsjechische grens. Iets wat vroeger ondenkbaar was geweest. Het eindpunt van het Tsjechische gedeelte is in Zuid-Moravië, waar de rivieren Dyje en Morava samenkomen. Hierna gaat de route verder via de Slowaaks-Oostenrijkse grens en vervolgens langs de voormalige grens van Hongarije en Slovenië.

Historische route

De IJzeren Gordijn route is een bijzonder traject. Al fietsend word je bewust van de geschiedenis en het lot van de mensen die een weg naar vrijheid zochten. Onderweg kom je diverse monumenten tegen die herinneren aan de tijd van de verdeling tussen Oost en West-Europa. Oude wachtposten en uitkijktorens zijn een veel voorkomend beeld, zoals in de buurt van Pomézi op de heuvel Zelené Hory.

Er staan ook gedenktekens van slachtoffers op verschillende punten langs de zuidelijke en westelijke grenzen van de Tsjechische Republiek met Oostenrijk en Duitsland. Na het passeren van Cheb staat bij Svatý Kříž een monument voor de 82 dodelijke slachtoffers die zijn gevallen door het IJzeren Gordijn. Ook zijn er onderweg diverse uitkijktorens te vinden.

Ongerepte natuur

De natuur in het eens zo streng bewaakte grensgebied heeft als gevolg van ontoegankelijkheid een uniek en ongerept karakter. In het park Šumava in Zuid-Bohemen zijn edelherten te vinden. Tijdens de Koude Oorlog stierven niet alleen mensen bij het passeren van de grens, maar ook veel dieren waaronder herten. Uit onderzoekt blijkt dat de edelherten zich nog altijd aan de denkbeeldige barricade houden.

Boheems Canada

De fietsroute gaat ook door het natuurgebied  Boheems Canada. Een bosrijk gebied dat uitermate geschikt is voor wandelen en fietsen. Het gebied strekt zich uit tussen de steden Kunžak, Dačice, Slavonice, Nová Bystřice en de stad Jindřichův Hradec. In Slavonice staan er diverse overblijfselen van het IJzeren Gordijn en is het museum van Verdedigingswerken gevestigd. Dit museum bevat enkele bunkers en informeert over de grensbewaking. Aan de rand van het plaatsje Čížov fiets je langs prikkeldraadhekken en wachttorens aan je zijde.

Openluchtmuseum en Freedom Trail

Ook in het Podvjí Nationaal Park, wat tevens een nauwelijks aangetast rivierdallandschap kent, zijn de herinneringen nog duidelijk aanwezig. Hier kan je een bezoek brengen aan een openluchtmuseum waar diverse wachttorens zijn. In de Zuid-Moravische stad Mikulov is een nieuwe route genaamd Freedom Trail. Deze 2,3 kilometer lange route begint bij het kasteel van Mikulov en eindigt bij het monument “Gate to heaven”. Op de route staan 13 informatieborden. Op elk panel staan hartverscheurende vluchtpogingen beschreven.

Praktische informatie

De Iron Curtain Trail heeft een totale lengte van 10.500 kilometer, waarvan 770 kilometer op Tsjechisch grondgebied. Het grootste gedeelte van de route in Tsjechië is gereed en is goed aangeven met borden. Aan sommige stukken wordt nog gewerkt. Onderweg zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden, van hotels, pensions en campings.

Confidental Infomation