ACSI FreeLife

Menu

Dit maakt Tsjechië tot een veelzijdige bestemming

Een afwisselend landschap, tal van fiets- en wandelpaden, historische steden, veertien Unesco-monumenten en meer dan duizend campings maken Tsjechië een veelzijdige kampeerbestemming. In dit artikel zetten we op een rijtje waarom dit land zo geschikt is als kampeerbestemming. En wie nu een gratis informatiepakket aanvraagt, wordt misschien wel beloond met een fraai fotoboek van Tsjechië!

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Častolovice Castle - Foto: Mark BBDO

1. Machtige natuur en ongerepte bossen

Het Tsjechische landschap bestaat uit bossen, bergen en uitgestrekte valleien. Door deze afwisselende natuur gaan duizenden gemarkeerde wandelroutes. In het Reuzengebergte vind je de hoogste bergen van het land.

Wandelpaden

Het gebied is doorweven met wandelpaden welke naar watervallen, uitzichtpunten en de hoogste bergtop Sněžka (1.603 meter) voeren. Andere populaire wandelgebieden zijn de drie rotssteden waarover Tsjechië beschikt. In het Nationale Park Boheems Zwitserland, het Unesco-geopark Boheems Paradijs en het natuurgebied Adršpach bevinden zich machtige rotsformaties en kloven.

Grootste aaneengesloten bosgebied

Bosrijke natuurgebieden liggen onder andere in het zuiden van Bohemen, zoals het Nationale Park Boheemse Woud en natuurreservaat Boheems Canada. Het Boheemse Woud is een middelgebergte en door het gebied stromen vele rivieren, waaronder de Moldau. Het Boheemse Woud is samen met het Beierse Woud het grootste aaneengesloten bosgebied van Europa.

Tsjechië_Reuzengebergte_Juan Martinez (7)Het Reuzengebergte is één van de grootste Nationale Parken van Europa. Foto: Juan Martinez

2. Werelderfgoed

Van de meer dan duizend Unesco-monumenten ter wereld heeft Tsjechië er maar liefst veertien. Van historische steden, moderne villa’s tot kastelen. De populairste monumenten zijn de binnenstad van Praag en het centrum inclusief kasteel van het sprookjesachtige stadje Český Krumlov in Zuid-Bohemen.

Barokke trekpaarden en historische tuinen

Het mijnlandschap in het Ertsgebergte en de nationale paardenstoeterij in Kladruby nad Labem zijn vorig jaar benoemd tot Werelderfgoed. De stoeterij is uniek vanwege de lange geschiedenis van het fokken en trainen van de barokke trekpaarden van het Kladruber-ras die werden gebruikt tijdens de ceremonies aan het Habsburgse keizerlijke hof. Ook in Moravië, het oostelijke deel van Tsjechië, kun je interessant Werelderfgoed bewonderen. Van de historische binnenstad van Olomouc, de functionalistische Villa Tugendhat in Brno tot de historische tuinen en het kasteel in Kroměříž.

Tsjechië_Vila Tugendhat_UPVISIONVilla Tugendhat in Brno; het enige moderne monument in Tsjechië dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Foto: UPVISIO, Czech Tourism

3. Kastelenland

Tsjechië heeft meer dan tweeduizend kastelen, burchten en chateaus en is hiermee één van de landen met de hoogste kastelendichtheid ter wereld. Rondom Praag vind je er vele, dit vanwege de handelsroutes die naar Praag voerden. Eén van de oudste kastelen is Zvíkov, honderd kilometer ten zuiden van Praag. Het kasteel staat ook wel bekend als ‘de koning van de Tsjechische kastelen’ vanwege de dramatische en moeilijk te bereiken ligging. Het was de zetel van de eerste Tsjechische koningen en lag strategisch langs een belangrijke handelsroute.

Een ander imposant kasteel is Bouzov. Deze burcht bevindt zich in de oostelijke provincie Moravië vlak bij de stad Olomouc. De middeleeuwse burcht heeft bij meerdere films als decor gediend. Het sprookjesachtige chateau Sychrov ligt ten noorden van Praag in het pittoreske landschap van het Boheems Paradijs. Het gehele jaar door is het kasteel geopend en kun je een rondleiding volgen door de luxueus ingerichte kamers. In het kasteelpark is het mogelijk om een wandeling te maken of rust uit bij de oranjerie met uitzicht op het kasteel.

Tsjechië+Castle Zvíkov_Libor SvacekDe kelders van het Kasteel van Zvíkov vormen in de winter een belangrijk toevluchtsoord voor vleermuizen. Foto: Libor Svacek

4. De mooiste steden

Een gezellig plein met pastelkleurige huizen, een fontein en een mooi stadhuis. Dat zijn dé kenmerken van de Tsjechische steden. De stad Telč heeft één van de mooiste pleinen van Europa. Telč is een perfect voorbeeld van de Italiaanse Renaissance ten noorden van de Alpen.

Olomouc: stad vol monumenten

De stad Olomouc en Brno beschikken over meerdere pleinen. Brno is de tweede grootste stad van Tsjechië en is een populaire plek om te studeren. Onder het plein Zelný trh ofwel Groentemarkt is een labyrint van ondergrondse tunnels en kamers die je met een gids kunt bezoeken.

De mooie en historische stad Olomouc telt na Praag het grootste aantal monumenten. Op het plein Horní náměstí vind je het stadhuis met een astronomische klok in communistische stijl. Ook staat op dit plein een prachtige barokke erezuil gebouwd in de 18e eeuw en in 2000 benoemd tot Werelderfgoed.

Tsjechië_Telč_Ladislav RennerTelč is door National Geographic getipt als reisbestemming voor 2020. Dit stadje in het zuiden van Tsjechië heeft als bijnaam ‘Tsjechisch Florence’ vanwege de schitterende Italiaanse renaissancearchitectuur. Foto: Ladislav Renner

5. Pilsen en kuren

De Boheemse steden Pilsen en České Budějovice zijn naast hun monumenten interessant vanwege hun bierverleden. In beide plaatsen kun je de lokale brouwerij bezoeken, waarbij een halve liter pils natuurlijk niet mag ontbreken.

De Tsjechische spadriehoek

Naast pils staat Tsjechië ook bekend om haar kuuroorden met medicinale behandelingen. Karlovy Vary, Františkovy Lázně en Mariánské Lázně zijn de bekendste plaatsen en worden samen de Tsjechische spadriehoek genoemd. De steden liggen in een schitterende bosrijke omgeving en hebben meerdere heilzame waterbronnen waar de spabehandelingen op gebaseerd zijn.

Ook andere lokale mineralen worden gebruikt zoals turf. Karlovy Vary werd in de 19e eeuw door grote namen bezocht, zoals Mozart en keizer Frans Josef I. Maar ook nu ontvangt de stad beroemdheden door het Internationale Film Festival dat elk jaar plaatsvindt.

Tsjechië_Mariánské Spa_Ladislav RennerGenieten van wellness en luxe. Mariánské Lázně behoort tot de zogenaamde spadriehoek van Tsjechië. Foto: Ladislav Renner

6. Fietsen in Bohemen en Moravië

Naast wandelen is fietsen een populaire bezigheid in Tsjechië. De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in nieuwe fietspaden, routes en wegbewijzering. Vooral in de regio Zuid-Moravië wordt er volop gefietst en zijn er honderden kilometers aan fietsroutes.

De routes gaan door een heuvelachtig landschap met wijngaarden, romantische chateaus, wijnkelders en gezellige stadjes. Langs veel Tsjechische rivieren zijn prachtige fietspaden aangelegd. De bekendste is de Elberoute, maar ook langs de rivier de Morava, Lužnice en de Eger kun je schitterend fietsen. De rivierroutes zijn erg aangenaam vanwege het geringe hoogteverschil en de vele bezienswaardigheden die op de route liggen.

Tsjechië Baťa Channel, South Moravia_PetrohradHet Morava fietspad is bijna 80 kilometer lang en voert langs het Baťa-kanaal tussen Kroměříž en Hodonin. De fietstocht is te combineren met een boottocht. Foto: Petrohrad

Kamperen

In Tsjechië zijn meer dan duizend campings waarvan de meeste in een prachtige natuurlijke omgeving liggen langs rivieren, meren of in bossen. 107 campings zijn afgelopen jaar bezocht door de inspecteurs van ACSI. Campings mogen vanaf 25 mei 2020 weer open. Wanneer de grenzen opengaan is momenteel nog niet bekend, check hiervoor het actuele reisadvies.

Camping Tsjechië 5 AKCR

Vraag een gratis infopakket aan en win!  

Meer informatie over kampeerbestemming Tsjechië vind je op zomer.czechtourism.com en czechtrails.com

Via amsterdam@czechtourism.com kun je gratis brochures en fietskaarten aanvragen. Hiermee begin je goed voorbereid aan je kampeervakantie in Tsjechië. Onder de aanvragers verloot CzechTourism Benelux een fraai fotoboek van Tsjechië. Stuur je mail onder vermelding van ‘ACSI’ en vergeet niet je adresgegevens te vermelden.

liborsvacek Fotoboek

 

Praat mee

Praat mee: Dit maakt Tsjechië tot een veelzijdige bestemming

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht