ACSI FreeLife

Menu

Via de la Plata

Kunstschatten, natuur en feesten: saai wordt het in het binnenland van Spanje zeker niet. De Romeinse Zilverroute, Via de la Plata, leidt zelfs naar oude rioleringen die niet eens in Rome te bewonderen zijn.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
viadelaplata

Via de la Plata

De oorspronkelijke Zilverroute gaat van Emerita Augusta (Mérida) in de Extremadura tot aan Asturica Augusta (Astorga) in Castilla-Leon. De Via de la Plata voert langs Spaanse steden zoals Cáceres, de hoofdstad van de Extremadura.

Historische handelsroute

Tweeduizend jaar voor ons was keizer Augustus hier. Hij zorgde voor de aanleg van deze historische handelsroute die al gebruikt werd door Feniciërs en Carthagers. De Romeinen legden straatstenen en bouwden bruggen langs de 462 kilometer lange route. Van Emerita, de hoofdstad van de toenmalige provincie Lusitania, tot aan het bestuursorgaan Asturica liep de route parallel aan de huidige nationale weg N630, de Autovia de la Plata. Tijdens Semana Santa, de Goede Week, barst de camperstandplaats nabij het oude centrum van Cáceres uit zijn voegen. Met een beetje geluk is er dan nog een plekje te vinden. De oude stad is een historisch samenspel van torens, arcades, kerken en paleizen, kasseien en stenen trappen. Romeinen, Moren en edelen van de Middeleeuwen hebben hier hun sporen achtergelaten.

Natuurparken

Langs de route zijn ook natuurparken te vinden zoals Nationaal Park Monfragüe. Het 18.000 hectare grote biosfeerreservaat in het noordoosten van Cáceres is een heuse natuuroase. Het pad voert door vlakke weilanden met knoestige steen- en kurkeiken, olijfbomen en grasland voor het Iberisch varken, gebruikt voor de beroemde ham ‘pata negra’ oftewel Iberische ham.

Romeins riool

Andere plaatsen langs de route zijn Granadilla, Salamanca en Astorga. In Astorga is tweeduizend jaar geschiedenis verborgen in de muren en de bodem van deze charmante stad. Je vindt er zelfs een origineel stuk van een Romeins riool dat in 1945 ontdekt werd tijdens bouwwerkzaamheden.

Wil je weten wat je nog meer tegenkomt langs de Via de la Plata? Lees het uitgebreide verhaal in het juni/juli nummer van ACSI FreeLife magazine. Te koop in de boekhandel of op onze website.

button bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Via de la Plata

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht