ACSI FreeLife

Menu

Kamperen aan de Costa Dorada (deel 2)

De Gouden Kust, Costa Dorada, mag dan in eerste instantie lokken met zijn uitgestrekte stranden, er is ook van alles te zien. Zoals deze 6 bestemmingen zowel aan de kust als in het binnenland.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

1. Montblanc

Rondom het centrum van dit historische dorp met 7000 inwoners in het bergachtige binnenland staat een ongeveer 1,5 kilometer lange stadsmuur met maar liefst dertig torens en twee grote poorten. De opulente kerk en diverse kloosters en herenhuizen getuigen van de betekenis die Montblanc in de Middeleeuwen had. Een must bij elk bezoek aan de Costa Dorada.

2. Tarragona

Gelegen op een heuvel aan de Middellandse Zee, is het centrum van deze provinciehoofdstad vol archeologische schatten uit de tijd van de Romeinen uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Behalve talloze jugendstilpanden biedt Tarragona een levendig caféwezen en tal van tentoonstellingsruimtes, zoals Museu d’Art Modern.

3. Salou

Deze vakantieplaats telt zo’n 28.000 inwoners en heeft bijzonder lange stranden en een van de mooiste palmpromenades aan de Middellandse Zee. Oude villa’s en herenhuizen sieren de kustweg en ’s zomers kun je je er onderdompelen in het bruisende nachtleven. Attractiepark Port Aventura ligt vlakbij.

4. Cambrils

De vissers- en jachthaven bepaalt het beeld van deze stad met 33.000 inwoners. En ook hier vind je lange, prachtige stranden. De plaatselijke restaurants behoren tot de beste van de Costa Dorada. Absoluut een bezoekje waard zijn Museu Torre de l’Ermita (stadsmuseum) en het molen- en landbouwmuseum.

5. Tortosa

De klim is pittig, maar het uitzicht van het uit de tijd van de Moren stammende Castell de la Suda over de kathedraal en de daken van de stad met 35.000 inwoners is verbluffend, vooral ’s avonds. Ook de kathedraal zelf, uit de vijftiende eeuw, is een bezoekje meer dan waard. En maak zeker ook een wandeling door het oude stadshart.

6. Amposta

Dit kleine stadje met 22.000 inwoners aan de oever van de rivier Ebro is gezegend met een gigantische hangbrug, geopend in 1921 en voorzien van twee 24 meter hoge pijlers. Het stadje is meteen ook de toegangspoort tot de vlakke Ebro-delta met zijn uitgestrekte rijstvelden en lange, zelfs in de zomer rustige stranden.

Ook leuk aan de Costa Dorada…

  • Gaudí in Reus

De levendige plaats Reus ten westen van Tarragona vergaarde ooit rijkdom met de handel in wijn, olie en fruit en telt momenteel zo’n 100.000 inwoners. Het is een van de culturele centra van de regio. De Ruta del Modernisme is een interessante wandeling langs 26 bijzondere jugendstilpanden in het centrum. Een daarvan is Casa Navàs uit 1901 aan Placa del Mercadal. Bezoek zeker ook het Gaudí-centrum ernaast. Verspreid over drie verdiepingen vertelt het museum over het leven en werk van architect Antoni Gaudí (1852-1926), die in Reus als zoon van een kopersmid werd geboren.

  • Menselijke piramide

Een mengelmoes van folklore en volkssport, dat is de traditie van de castellers, de menselijke piramide. Sinds de achttiende eeuw vormen mensen een piramide door op elkaars schouders te klauteren. Naarmate de toren groeit, worden de protagonisten lichter, tot de kleinste jongen (of tegenwoordig steeds vaker ook een meisje) de top van de piramide vormt. Er bestaan verschillende vormen en groottes van deze castells, die zes tot tien “verdiepingen” hoog kunnen worden. Er worden uiteraard wedstrijden georganiseerd, al draait het veel meer op het versterken van de gemeenschapszin. Verrassend genoeg raakt er bijna nooit iemand gewond, ook al valt er vaak genoeg een piramide in elkaar.

Bron: MPS, Tekst: Thomas Zwicker

Praat mee

Praat mee: Kamperen aan de Costa Dorada (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation