ACSI FreeLife

Menu

Kamperen aan de Costa Dorada (deel 1)

Eindeloze, zonovergoten stranden, zelfs in de winter. Tel daar een spannend achterland bij op en je hebt aan de Costa Dorada ten zuiden van Barcelona een fijne kampeerbestemming. Vooral buiten het hoogseizoen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

De ochtendzon kleurt de hemel boven de Middellandse Zee in prachtige oranje- en roodtinten. Camping Cala d’Oques aan de Spaanse Costa Dorada (vertaald: Gouden Kust) komt langzaam tot leven. De caravans staan hier deels op mooie terrasplaatsen, onder knoestige bomen, met uitzicht op de blauwe zee. Als je je oren spitst, kun je de golven in de branding horen breken, zo dichtbij is de zee. Na het ontbijt stap je zo het strand op voor een wandeling. En strand, daarvan is er aan de Gouden Kust bepaald geen gebrek.

Goudgeel strand

De Costa Dorada begint vlak onder Barcelona en loopt via provinciehoofdstad Tarragona helemaal door tot de Ebro-delta. Via de kustweg AP-7 zijn alle plaatsen makkelijk bereikbaar. Zijn naam dankt de kuststreek aan de kleur van het strand, dat zich vaak goudgeel en schier eindeloos langs de zee uitstrekt.

Voor kampeerders is de regio een waar walhalla. Er zijn campings in alle soorten en maten, soms direct aan zee en vaak het hele jaar geopend. Dat maakt de Costa Dorada uitermate geschikt voor een rustige vakantie in het laagseizoen, zelfs in de winter. Oké, alleen die-hards wagen zich dan nog in het flink afgekoelde zeewater, de rest flaneert op z’n gemak over de boulevard, vaak heerlijk in het zonnetje bij temperaturen van twintig graden of meer. Perfect terrasweer ook, en er zijn restaurants en cafés genoeg om te genieten van tapa’s en een glas witte wijn. Je zit er prima beschermd tegen de mistral uit het noordwesten.

Een dag in Tarragona

De Costa Dorada smeekt er met zijn prachtige dorpen en stranden om om ontdekt te worden. Rond provinciehoofdstad Tarragona bijvoorbeeld wemelt het van de industriegebieden, die je al van verre ziet liggen. En de spoorlijn loopt vaak vlak langs de kust en snijdt badplaatsen in tweeën. De kant aan zee wordt dan gekenmerkt door typische vakantieverstedelijking, met promenades, winkels, cafés en appartementenblokken (en buiten het seizoen veel parkeergelegenheid). Aan de andere kant, de kant van het binnenland, vind je nog een oude stads- of dorpskern met mooie straatjes, musea, goede gastronomie en pleintjes waar je jezelf makkelijk een hele dag kunt vermaken.

Harmonie met goudgeel strand

In de badplaats Cambrils, ongeveer 100 kilometer onder Barcelona, vorm het oude centrum nog een harmonisch geheel met het goudgele strand en een grote jacht- en vissershaven. Op ongeveer 20 kilometer naar het zuidwesten ligt eerdergenoemde camping Cala d’Oques, maar er zijn er ook talloze dichterbij. Goede parkeerplaatsen voor een daguitstap naar Cambrils vind je niet ver van kustweg N-340 aan de rivierbedding van de Riera d’Alforia, of in de grote ondergrondse parkeergarage onder de kustweg. Je loopt vanaf je auto zo naar de havenpromenade Passeig Miramar, waar honderden kleine en grote jachten voor anker liggen. Aan de lange pier ernaast meren ’s middags de viskotters aan die in alle vroegte zijn uitgevaren en hun vangst nu slijten in de markthal of aan de vele goede restaurants van de stad.

Spaanse charme

In Cambrils kun je je moeiteloos een hele dag vermaken, vooral in het laagseizoen. Het stadje loopt over van de Spaanse charme, met kleine straatjes, een oude verdedigingstoren aan de haven en een museum over stads- en landbouw. Alleen ’s zomers is het hier druk, met stampvolle stranden en appartementencomplexen. De rest van het jaar wandel je tussen de locals over de promenade, bewaakt door twee (tamelijk potsierlijke) kunstwerken. Je maakt eens een praatje en geniet van lokale lekkernijen in een van de vele bars en restaurants in het centrum.

Sporen van de oude Romeinen

Richting het noorden loopt de kustweg via de grote badplaats Salou, met zijn mooie promenade vol palmbomen, naar Tarragona, dat vanaf een heuvel neerkijkt op de Middellandse Zee. Ook hier kun je je auto perfect kwijt, in de parkeergarage onder de centrale Rambla of aan het stadsstrand Platja de Miracle. Vervolgens wandel je op je gemak omhoog naar het historische hart van de stad, die 150.000 inwoners telt. In het centrum vind je uiteraard shops en cafés, maar ook talrijke sporen van de oude Romeinen, voor wie ‘Tarraco‘ een van de belangrijkste bastions op Spaanse bodem was. Genoeg te bezichtigen dus.

De volgende dag kun je een excursie in de bergen maken, naar Montblanc met zijn lange stadsmuur rond de historische kern en het nabij gelegen Monestir de Poblet, het belangrijkste cisterciënzerklooster van Catalonië. Of je rijdt verder naar het zuiden om de schilderachtige plaatsen Tortosa en Amposta te verkennen, om uiteindelijk aan de Ebro-delta te belanden. Als je op die verlaten stranden niet tot rust komt, dan lukt het nergens.

Morgen in deel 2 beschrijven we de hoogtepunten van de Costa Dorada.

Bron: MPS, Tekst: Thomas Zwicker

Praat mee

Praat mee: Kamperen aan de Costa Dorada (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation