ACSI FreeLife

Menu

Illa Mateua, een Spaanse schoonheid

Wie meer wil dan alleen op het strand liggen en een unieke camping zoekt, vindt in de vorm van Illa Mateua in het Spaanse Catalonië een geweldige vakantielocatie. Lees hier het campingrapport.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

De namen van Kant en Hegel heb je misschien wel eens gehoord; twee van Duitslands meest bekende filosofen. Maar heb je ooit wel eens geprobeerd hun geschriften te lezen? Als je voor je vakantie aan de Costa Brava incheckt op camping Illa Mateua aan de golf van Roses, ontmoet je aan de receptie wellicht manager Martín Sureda. Hij las Kant en Hegel in het Duits.

Sterk denkwerk

Dat is allemaal alweer een aantal jaren geleden toen Sureda geschiedenis en filosofie studeerde. Hij wilde de mentaliteit van de Duitse gasten op zijn vaders camping doorgronden en hij hoopte dat het werk van deze filosofen hem daar wijzer over kon maken. De familie Sureda vertelt meer over haar camping op de website. Die is niet alleen beschikbaar in het Catalaans en het Spaans. Maar ook in het Nederlands, en ja, het Duits.

Een unieke locatie

De camping overtuigt verder met de locatie: op een klein schiereiland tussen twee baaien in. Ook de natuurlijke beplanting, het ruime en goed onderhouden sanitair, de veelzijdige gastronomie, een supermarkt en recreatiemogelijkheden laten nauwelijks iets te wensen over. Om naar de kleine noordelijke baai met het eiland Mateua te gaan, daal je direct van de camping naar beneden af, voor de zuidelijke baai met een vrij klein maar mooi zandstrand moet je een stukje door de woonwijk lopen.

Een beter milieu…

De doordachte omgang met het milieu ligt de familie Sureda na aan het hart. Al in het jaar 1674 kwam het land waar nu de camping op is gevestigd in familiebezit. De voorouders verbouwden er graan en druiven, visten, dreven handel en waren actief in de lokale politiek. Martíns grootvader begon er in 1958 een camping.

Tot op heden vind je midden op het terrein een kleine wijngaard die de familie op traditionele wijze onderhoudt. De verbondenheid met het land werd heel duidelijk toen Martín een gast het terrein liet zien en alle plaatsen toonde waar heel goed standplaatsen hadden kunnen zijn, maar waar kruiden, bloemen, wijnstokken en bomen staan die de camping letterlijk en figuurlijk lucht geven.

Kracht van de zon

Het kwaliteits- en milieumanagement op Illa Mateua, waar zonne-energie voor het warme water zorgt, is bijna een vanzelfsprekendheid. En mocht iemand zich een keer vervelen in deze mooie vakantieomgeving, dan kan hij altijd nog proberen de manager te verleiden tot een filosofisch gesprek over de fenomenologie van de geest.

Reistips

1

Het archeologische park Empúries

De ruïnes van Empúries en het bijbehorende museum liggen op slechts een half uur fietsen van de camping. Empúries ontstond in de tweede eeuw voor de jaartelling als een Griekse handelspost die later uitgroeide tot een nederzetting.

Aan het einde van de tweede eeuw voor de jaartelling ontstond pal ernaast een Romeinse nederzetting. Beide werden ongeveer 150 jaar lang gelijktijdig bewoond. De opgravingen en museumstukken tonen de grondbeginselen van de Griekse en Romeinse stedenbouwkunst. Informatie over openingstijden, rondleidingen, concerten en andere evenementen vind je hier.

2

Het leven onder water

In het duikcentrum Mateua Dive kun je een duikcursus volgen. Er zijn aanbiedingen op zes niveaus voor beginners, gevorderden en ervaren duikers. Het centrum heeft speciaal uitgeruste motorboten die dagelijks meerdere malen naar de mooiste duikplekken in de omgeving varen. Uiteraard kun je hier ook duikflessen huren of laten vullen.

Tekst: MPS

Praat mee

Praat mee: Illa Mateua, een Spaanse schoonheid

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation