ACSI FreeLife

Menu

Heilige week: Semana Santa in Spanje

De Goede Week is de laatste week van de Vasten, de week voor Pasen. Dan worden de gebeurtenissen rondom het lijden, sterven en verrijzen van Jezus Christus herdacht.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
sevilla

De week loopt van Palmzondag tot Stille Zaterdag – inclusief Witte Donderdag en Goede Vrijdag – en is dit jaar van 24 t/m 31 maart.

Heilige week in Spanje

In Spanje wordt deze Semana Santa door het hele land gevierd. In de steden Sevilla (Andalusië), Zamora en León (beiden in de regio Castilië en León) is de week zelfs tot Feest van Internationaal Toeristisch Belang verklaard.

In het noorden van Spanje doet de viering vaak sober en streng aan, middeleeuws haast. Het religieuze aspect is sterk aanwezig en vaak is er maar één speciaal evenement op Witte Donderdag of Goede Vrijdag. In de steden in het zuiden daarentegen zijn vaak gedurende de hele week meerdere processies per dag. De processies doen vaak haast barok aan. Met groots vertoon verbeelden de processies het lijden van Christus en Maria. Grote beeldengroepen worden op vergulde platforms rondgedragen. Er lopen altijd boetelingen mee, in kleding met puntvormige maskers om anoniem te blijven.

Semana Santa in Sevilla

In de Zuid-Spaanse stad Sevilla doen verschillende broederschappen boete tijdens de processies in de Semana Santa. Alle zestig processies worden door deze katholieke broederschappen georganiseerd; elk met eigen route en taferelen. Het vertrekpunt is de thuishaven van de desbetreffende broederschap. Deze levensgrote taferelen worden gedragen door soms wel vijftig leden. De processies moeten door smalle straten en dat is met de grote beelden worden niet altijd makkelijk.

Praat mee

Praat mee: Heilige week: Semana Santa in Spanje

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht