Ga mee op een kampeerreis vol ruwe charme.
Glamis Castle
Protserige erkertorentjes met spitse kappen bekronen Glamis Castle, een van de mooiste kastelen in Schotland. Hier vlak bij het dorpje Glamis, in het midden van Schotland, groeide de ‘Queen Mum’ op, moeder van koningin Elizabeth II. In het slaapvertrek van de koningin-moeder kwam haar tweede dochter prinses Margaret ter wereld.
In de woonkamer en Victoriaanse eetzaal springen de indrukwekkende haarden met ingewikkeld gesneden eikendecoratie onmiddellijk in het oog. Het mooiste meubelstuk in het kasteel is de Vlaamse sieradenkast uit de 17e eeuw. Hij is te vinden in de grote salon, die versierd wordt door een ornamenteel stucwerkplafond in boogvorm.
Luister naar mythes en legenden
De weelderig ingerichte kamers en grote parken met kaarsrechte lanen rond Glamis staan voor de vriendelijke kant van het door het grillige weer geplaagde Schotland. Vaak dienen de kastelen ook vooral als decor voor de talloze gruwelverhalen, die stoïcijns met het publiek worden gedeeld.
Zo vertelt de gids op het kasteel van een ‘bottenkamer’, zogenaamd ergens verborgen achter de dikke muren. Ook waart de geest van de ‘grijze dame’ al eeuwen rond in het kasteel – ze heeft zelfs haar eigen stoel in de kapel. De familie Bowes-Lyon bezoekt er nog regelmatig de eredienst.
Shakespeare’s inspiratie
Ook William Shakespeare raakte geïnspireerd door deze plek. Hij liet Macbeth, de held in zijn gelijknamige tragedie, door koning Duncan worden verheven tot ‘Thane van Glamis en Cawdor’. Het verhaal is echter duidelijk fictief, het botst met wat er van de geschiedenis van het kasteel bekend is.
Voordat we op onze kasteeltour Cawdor Castle bezoeken, reizen we af naar Skye, het grootste eiland van de Binnen-Hebriden. Het eiland is sinds 1995 door een brug met het vaste land verbonden. Donkere bergketens als de Cuillin Mountains domineren het wilde eiland.
Het bizarre vulkanische landschap is een populair wandelgebied en klimervaring is er vanwege de steile rotsen een voorwaarde. Opnieuw hangt de geest van Shakespeare boven alles, het ruige landschap deed dienst als de setting voor de meest recente verfilming van de klassieker Macbeth.
Conische bergen
Als basiskamp voor verkenningstochten door de bergen kun je in het gelijknamige gehucht prima terecht bij Torvaig Caravan Site. Praktisch ononderbroken trekken nieuwe regenwolken vanaf de zee over de hoofden van de onverschrokken wandelaars. De stevige wind zorgt ervoor dat het wolkendek plotseling openbreekt. Dan stroomt het verblindende licht ineens over de conische bergen en groene weiden.
Het is precies deze ruwe charme die de Northwest Highlands en de nabijgelegen eilanden zo populair maakt bij bezoekers. Op Skye vind je uitzonderlijk spectaculaire rotsformaties, met inbegrip van Kilt Rock en de basaltmonoliet ‘de oude man van Storr’. Het openluchtmuseum in Kilmuir verschaft fascinerende inzichten in het dagelijks leven vol ontberingen van de boeren en vissers van weleer.
Feit of fictie
Een ander hoogtepunt op onze tour zijn de heerlijke stranden bij Gairloch, omzoomd door enorme zandduinen. Bij Cawdor Castle bereiken we weer de zogenaamde Lowlands. Hier zou MacBeth volgens Shakespeare in 1040 koning Duncan hebben vermoord. Ook dit is fictie, het kasteel werd pas driehonderd jaar later gebouwd. Naast de kostbare inventaris, maakt ook de schitterende tuin indruk.
Wel werkelijkheid is de metamorfose die de ooit zo onaantrekkelijke wervenstad Glasgow doormaakte. Het is vandaag de dag een hippe metropool en zet de toon met schilderijencollecties van wereldfaam, in onder andere de Kelvingrove Art Gallery and Museum.
Het culturele centrum van Schotland is echter ontegenzeglijk Edinburgh. Dat is niet moeilijk voor te stellen wanneer je vanaf Princess Street geniet van het koninklijke uitzicht over de prachtige oude stad met het imposante Edinburgh Castle.
Tekst en foto: Thomas Cernak