ACSI FreeLife

Menu

Koninklijke uitzichten in Schotland

De aantrekkingskracht van Schotland schuilt niet alleen in de magische landschappen en koninklijke bouwwerken, maar ook in cultuurmetropolen als Edinburgh en Glasgow. Wij trokken met een caravan naar Schotland.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Koddige, erkerachtige torentjes met spitse daken sieren Glamis Castle, een van de mooiste kastelen van Schotland. Queen Mum groeide hier op, de moeder van koningin Elisabeth II. In de slaapvertrekken kwam prinses Margaret, haar tweede dochter, ter wereld.In de woonkamer en victoriaanse eetzaal springen allereerst de indrukwekkende haarden met prachtig eiken houtsnijwerk in het oog. Het mooiste meubelstuk in het kasteel is de Vlaamse sieradenkast uit de zeventiende eeuw in de grote salon, onder een geornamenteerde boog.

Glamis Castle

De rijkelijk versierde ruimtes en het uitgestrekte landgoed met strakke lanen rond Glamis Castle representeren de vriendelijke kant van het land, waar een overwegend ruw klimaat heerst. Vaak dienen ze echter ook als decor voor talrijke gruwelijke gebeurtenissen die erop wachten om door een hongerig publiek verslonden te worden.

De gids vertelt bijvoorbeeld over een schedelkamer ergens in de metersdikke muren, en over de ‘grijze dame’ die sinds mensenheugenis als geest door het kasteel rondwaart – en voor wie in de kapel zowaar een zitplaats is gereserveerd. De kapel wordt door de bewoners, de familie Bowes-Lyon, overigens nog geregeld gebruikt voor het gebed.

William Shakespeare liet zich ooit door het kasteel inspireren. Macbeth, de protagonist van het gelijknamige toneelstuk, stoot de Schotse koning Duncan, ‘Thane of Glamis‘, van de troon om diens plek in te nemen. Het stuk is louter fictief, want de zogenaamd historische gebeurtenissen vinden in het echt in verschillende tijdvakken plaats.

Rauwe charme

Voordat we onze kastelentocht voortzetten naar Cawdor Castle, maken we een uitstap naar Skye, het grootste eiland van de Binnen-Hebriden. Sinds 1995 is het eiland door een brug verbonden met het vasteland. Het ongerepte eiland herbergt onder meer de donkere Cuillin Mountains. Het bizarre vulkaanlandschap is geliefd bij wandelaars maar vereist vanwege de steile rotsen wel een zekere ervaring met bergwandelen. En ook hier waart de geest van Shakespeare rond: het ontoegankelijke landschap diende als perfect decor voor de meest recente verfilming van Macbeth (2015).

Vanaf zee trekken onophoudelijk regenwolken over de hoofden van de wandelaars. De wind zorgt er echter ook vaak voor dat het wolkendek plotseling openbreekt en de zon over de heuvels en groene weiden schijnt.

Het is precies deze rauwe charme die de Northwest Highlands en z’n eilanden voor de kust zo populair maakt bij toeristen. Op Skye vind je spectaculaire rotsformaties zoals Kilt Rock en Old Man of Storr, een monoliet van basalt. Een bezoek aan het openluchtmuseum in Kilmuir geeft interessante inzichten in de ontberingen die boeren en vissers hier ooit moesten doorstaan.

Cawdor Castle

Via de heerlijke stranden met gigantische zandduinen bij Gairloch komen we bij Cawdor Castle en zijn we weer in de zogenaamde Lowlands. Volgens Shakespeare vermoordde Macbeth in dit kasteel koning Duncan, in 1040. Maar ook dat is fictie, want het kasteel werd pas 300 jaar later gebouwd. De kostbare inventaris is absoluut het bezichtigen waard, vooral de tuin is ronduit betoverend.

Cultuur in Schotland

Een bezoek aan de twee cultuursteden van Schotland mag natuurlijk niet ontbreken. Glasgow heeft een interessante transformatie van scheepswerf tot trendy metropool doorgemaakt. Tegenwoordig huisvest de stad schilderijencollecties van wereldfaam, zoals in Kelvingrove Art Gallery and Museum. Maar dé onbetwiste culturele hoofdstad van Schotland is Edinburgh. Het werkelijk koninklijke uitzicht vanuit Princess Street op de oude binnenstad met z’n geweldige kasteel spreekt boekdelen.

Wil je ook kamperen in Schotland? Er zijn 113 door ACSI geïnspecteerde campings. Met je auto- en caravancombinatie of met je camper kun je eenvoudig overvaren naar bijvoorbeeld IJmuiden of New Castle om vervolgens over land verder te rijden naar Schotland. Een overzicht van alle ferry verbindingen vind je in deel 1 en deel 2 van het artikel Overvaren met korting.

Bron: MPS, Thomas Cernak

Praat mee

Praat mee: Koninklijke uitzichten in Schotland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation