ACSI FreeLife

Menu

Kamperen in ruig Schotland

Nip van een goed glas whisky, dans de Ceilidh (spreek uit ‘kay-lee’), draag een kilt en speur naar het monster van Loch Ness. Tijdens een rondreis door ruig Schotland hoef je je geen moment te vervelen. ACSI FreeLife beschrijft 10 dingen die Schotland bijzonder maken.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

Dit jaar heet Schotland de hele wereld welkom tijdens de Homecoming Scotland 2014. Er zijn extra veel evenementen om bezoekers zich thuis te laten voelen en alles wat Schotland bijzonder maakt in de spotlight te zetten. Maar wat maakt Schotland zo bijzonder dan?

Doedelzak

Een ding is zeker, de doedelzak is niet van origine Schots. Wanneer en hoe de doedelzak voor het eerst opdook in Schotland is nog een heet hangijzer. Twee theorieën strijden om de eer, de ene beweert dat het instrument uit Klein-Azië door de Romeinen over de wereld werd verspreid en volgens de andere komt het instrument uit Ierland. Hoe je het ook wendt of keert, het muziekinstrument kom je veel tegen in Schotland.

Het blaasinstrument bestaat nog steeds uit dezelfde basiselementen als toentertijd: een zak met een melodiepijp en één of meer bourdonpijpen (pijpen die een vaste toon produceren). Hoewel in Schotland verschillende soorten ontwikkeld zijn, heeft de Highlanddoedelzak, ‘de piobmhor’, oftewel de ‘Grote pijp’ het gehaald als nationaal instrument.

De zak werd traditioneel vervaardigd uit schapenhuid, hoewel tegenwoordig de voorkeur uitgaat naar leer of rubber. De pijpen zelf werden oorspronkelijk van been of ivoor gemaakt, maar op dit moment is hardhout in trek. Op de highlanddoedelzak wordt zowel marsmuziek als symfonische muziek gespeeld. Hoewel de doedelzak niet in Schotland is uitgevonden, zijn het wel de Schotten die het instrument in leven hebben gehouden als onderdeel van hun muzikale traditie.

Overige bijzonderheden zijn:

  • Highland Games
  • Schotse clans & kilt
  • Loch Ness
  • Whisky & Haggis
  • Ceilidh dansen
  • De Distel
  • Military Tattoo
  • Schotse landschappen
  • Kamperen in Schotland

In het augustus/september nummer van ACSI FreeLife worden alle Schotse hoogtepunten toegelicht. Daarnaast vind je leuke tips van ACSI reisleiders.

Ga je graag met je eigen kampeermiddel in groepsverband op reis langs alle Schotse highlights? Bemachtig een van de laatste plekken bij de ACSI Kampeerreizen die vertrekken op 15 augustus of 30 augustus aanstaande. Kijk voor het reisprogramma van 2014 en 2015 op ACSIreizen.nl.

Praat mee

Praat mee: Kamperen in ruig Schotland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation