ACSI FreeLife

Menu

Rust, ruimte en natuur: 5 keer kamperen op afgelegen plaatsen

Afgelegen plekken oefenen op veel mensen een bepaalde aantrekkingskracht uit. Zo ook op mij. Tijdens een campingvakantie zit ik (Marieke Kramer) het liefst in de natuur. Uitzicht op bergen, een bos of een meer, daar maak je me blij mee. En wat een geluk dat Europa vol zit met campings op dit soort heerlijke plekken. ACSI FreeLife tipt jou met 5 afgelegen plekken.

Auteur
Marieke Kramer
Datum
ReactiesReageer

1. Kamperen op de kliffen van Noord-Schotland

Hou je van natuur, groen, ruimte en ruige landschappen? Dat zijn het Verenigd Koninkrijk en Ierland prachtbestemmingen voor jou. Hier staan natuur en het landschap hoog in het vandaal. Het merendeel van de campings in het Verenigd Koninkrijk heeft geen animatieprogramma. En waarom zou je een pluchen campingmascotte nodig hebben als je in de buurt echte dolfijnen, zeehonden en walvissen kan spotten!

Durness Schotland

De prachtige natuur in Schotland trekt veel avontuurlijke vakantiegangers. Maar veel mensen komen tijdens hun eerste reis niet noordelijker dan Inverness of het eiland Skye. Toch is het noorden van Schotland met in het uiterste puntje de Orkney-eilanden echt een aanrader. Hier vind je de prachtige ruige berglandschappen van de highlands, indrukwekkende kliffen en baaien en pittoreske dorpjes. Kies bijvoorbeeld voor een kampeerplaats op de kliffen van Durness.

Vind meer campings in Schotland

2. Beren en wolven in de Abruzzen

Bij Italië denken veel mensen aan Rome, Venetië en levendige kustplaatsen. Maar ook voor natuurliefhebbers en rustzoekers is Italië een heerlijke bestemming. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Abruzzen? In dit berggebied vind je vier grote natuurparken. Bruine beren, wolven, gemzen en arenden hebben hier hun leefgebied. De kans dat je echt een beer tegenkomt tijdens een wandeling is trouwens erg klein. Wat je wel tegenkomt: de bergen van de Apennijnen, blauwe meren, authentieke dorpjes en landelijke heuvels. Geniet bijvoorbeeld van de schoonheid van deze streek in het plaatsje Serramonacesca.

Abruzzen

Vind meer campings in de Abruzzen

3. Hoog in de Alpen

Op sommige campings kom je niet zomaar, daar moet je een bergweg voor trotseren. Dit zijn campings voor de echte liefhebbers, die bovendien weten hoe ze hun kampeermiddel zonder al teveel hartkloppingen boven krijgen. Maar op je bestemming heb je ook wat: prachtige uitzichten op rotspartijen, watervallen en gletsjers en toegang tot de Europese Alpenreuzen. Een walhalla voor wandelaars en bergsporters. Kampeer bijvoorbeeld op bijna 2.000 meter hoogte in Zwitserland. Of zoek het hogerop in het mooie en rustige berggebied de Queyras, op de grens van Frankrijk en Italië. Dit natuurpark is een echte aanrader voor wandelaars en wielrenners!

Ook in Oostenrijk, Noord-Italië , Zuid-Duitsland en Slovenië kun je fantastisch kamperen tussen de bergen. En die route naar de camping? Laat je daar niet teveel door afschrikken, vaak valt het reuze mee. Twijfel je over of je het aandurft met jouw kampeermiddel? Neem dan vooraf contact op met de campingeigenaar of de ACSI-inspecteur die deze camping heeft bezocht. Hij of zij kan je hier alles over vertellen. Wist je trouwens dat je op Eurocampings.nl bij ‘voorzieningen’ onder de Algemene gegevens de hoogteligging van een camping kan zien.

 Lees meer over autorijden in de bergen

De Queyras
Fantastisch wandelen of fietsen in de Franse Queyras

4. Kamperen tussen bossen en weiden in Nederland

Nederland is natuurlijk niet het meest dunbevolkte land van Europa. Maar toch zijn er genoeg rustige plekjes te vinden in Nederland, soms midden in een toeristisch gebied zoals de Veluwe. Wat dacht je van een camping waar je nauwelijks mobiel bereik hebt? Op de Veluwe kun je midden tussen de bossen kamperen. Goede kans dat je ’s avonds reeën tussen de bomen ziet lopen, of eekhoorntjes op bezoek krijgt.

Veluwe

Ook in een populaire vakantiestreek als Zeeland vind je een stukje landinwaarts fijne kleinschalige campings tussen de velden. Campings zonder toeters en bellen waar je helemaal tot rust komt. Een derde tip is de grensstreek tussen Nederland en Duitsland. Maak eens een grensoverschrijdende fiets- of wandeltocht. Zo kun je bijvoorbeeld in het Duitse Reichswald, tussen Nijmegen en het Duitse Kleef uren wandelen en nauwelijks iemand tegenkomen

5. Rendieren op de camping in Finland

Een vakantie in Finland draait om buiten zijn in de natuur. In Scandinavië is de zomerperiode kort, maar de dagen zijn lang door de middernachtzon. En daar wordt van genoten! Bijvoorbeeld door avonden lang buiten te zitten met een vuurtje, of door op te warmen in een sauna en daarna direct een meer in te plonzen. In dit ‘land van duizend meren’ is de kans sowieso groot dat je je camper of tent neerzet aan een meer. En dan kan het zomaar dat er opeens wat rendieren over de camping lopen.

Finland

In het noorden ligt het Finse gedeelte van Lapland, waar je kennis kan maken met de Sami-cultuur van de oorspronkelijke bewoners. De Sami leefden vroeger als nomaden met hun rendierkuddes. Hoe het is om door Finland te reizen en kennis te maken met dit prachtige land en de bewoners, vertelt een van de ACSI-inspecteurs je in dit blog.

Vind meer campings in Finland

Meer over afgelegen kamperen

Een aantal van de tips uit dit blog komen van ACSI-inspecteurs. Uit de vele gesprekken die ik bij ACSI mocht voeren met deze ervaren kampeerders komen nog een paar handige tips en weetjes.

  • Bijna overal zijn wel rustige campings te vinden, zelfs in de meest populaire vakantiestreken van Europa. Een uurtje landinwaarts rijden is vaak al voldoende.
  • Op veel campings wordt er iets georganiseerd voor de kinderen en dat hoeft zeker niet storend te zijn. Zit je echt niet op georganiseerde kinderanimatie te wachten? Dan kun je op Eurocampings.nl bij ‘Uitgebreid zoeken’ en ‘Voor kinderen’ de voorziening’ ‘Geen animatieprogramma‘ aanvinken. Dat is natuurlijk geen garantie voor absolute rust, maar het wel iets over het type camping.
  • Wil je weg van het massatoerisme? Landen als Bosnië, Roemenië of de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn prachtige kampeerbestemmingen. Maar dat je hier geen ‘friet van piet’ hebt, betekent niet dat het elke dag rustig of stil is. Soms is zo’n camping ook een locatie voor bruiloften of een plek waar jonge mensen in het weekend heen gaan. Een mooie kans om kennis te maken met de lokale bewoners en cultuur.
  • Dat een camping wat afgelegen ligt, betekent lang niet altijd dat je er alleen staat, zeker niet midden in het hoogseizoen. Dan zijn er meer natuurliefhebbers op pad. Een goede kans om tips uit te wisselen!
  • Wil je iets anders dan de standaardbestemmingen maar heb je vragen of twijfels? Of zoek je iets specifieks? Neem dan contact op met de ACSI-inspecteur die dit gebied bezoekt. Op Eurocampings vind je bij iedere camping het tabblad ‘Inspecteur’. Hier vind je het telefoonnummer van de inspecteur die deze camping heeft bezocht.
  • Wellicht een open deur, maar in het laagseizoen is het op veel campings heerlijk rustig en stil. En vaak voordelig, als je met CampingCard ACSI kampeert.

Kamperen natuur

Wat zijn jouw tips?

Er zijn nog zoveel prachtige plaatsen die ik niet genoemd heb. Want in elk land zijn er die pareltjes van campings waar je helemaal weg bent van alles. Wat is jouw favoriete rustige plek in Europa? Laat het ons weten. We zijn benieuwd.

Praat mee

Praat mee: Rust, ruimte en natuur: 5 keer kamperen op afgelegen plaatsen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation